Un spital dintr-o zonă rurală din Bangladesh a fost desemnat drept cea mai bună clădire nouă din lume
Externe 26 ianuarie 2022, 20:29 | 909

Un spital din Bangladesh a fost desemnat drept ”cea mai bună clădire nouă din lume”. Clădirea, vulnerabilă la inundații provocate de creșterea nivelului mării, a câștigat prestigiosul Premiu al Institutului Regal al Arhitecților Britanici 2021. Arhitecții din Bangladesh au fost apreciați pentru că au avut în vedere și securitatea, dar și designul, scrie presa străină.

Selectat din 16 finaliști din 11 țări, spitalul are 80 de paturi și a fost ridicat din cărămizi fabricate de localnici, fiind construit în jurul unor curți mărginite de alei liniștite și umbrite. Un canal unghiular traversează complexul de clădiri și separă anumite secții ale instituției.

Institutul Regal al Arhitecților Britanici, care organizează concursul, a lăudat designul spitalului pentru că se încadrează perfect în peisajul rural din jur și creează un mediu primitor pentru vizitatori, pacienți și personalul medical.

Arhitectul care a proiectat clădirea, Kashef Chowdhury, s-a arătat entuziasmat de premiu, menționând că este o distincție ce poate inspira pe mai mulți să se angajeze în proiecte chiar dacă există limitări ale resurselor și mijloacelor. Premiul bienal, amânat cu un an din cauza pandemiei, a fost acordat ultima dată în 2018, când o școală din Brazilia rurală a fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume.

Opinia ta contează. Comentează!