Mii de kirghizi au ieşit în stradă la Bişkek pentru a contesta rezultatul alegerilor parlamentare
Externe 6 octombrie 2020, 15:46 | 818

Scrutinul din Kirghizia a fost invalidat marți, după ce mii de oameni au ieşit luni în stradă la Bişkek pentru a contesta rezultatul alegerilor parlamentare de duminică. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi cu un tun cu apă. În istoria recentă a Kîrgîzstanului au mai existat tulburări politice. În ultimii 15 ani, doi preşedinţi au fost răsturnaţi de la putere. Un alt fost şef de stat se află în închisoare.

Protestele au fost organizate în mai multe locuri de cinci partide, care nu au obţinut locuri în parlament. Unii manifestanţi au cerut repetarea alegerilor.

Câţiva protestatari au încercat să intre în sediul guvernului. Forţele de intervenţie erau însoţite de câini şi susţinute de vehicule. Dispersarea manifestanţilor a început după o tentativă de pătrundere într-o clădire care domină piaţa, unde se află atât preşedinţia, cât şi parlamentul.

OSCE a comunicat că alegerile din fosta republică sovietică din Asia Centrală s-au desfăşurat în general bine. Scrutinul de duminică a fost dominat de formaţiunile politice apropiate de preşedintele Sooronbai Jeenbekov, apropiat de Rusia. Cu numai câteva zile înainte de alegeri, Jeenbekov s-a întâlnit la Soci cu Vladimir Putin. Manifestanţii l-au eliberat din închisoare pe fostul preşedinte Almazbek Atambaev "fără să facă uz de forţă sau de arme", a declarat pentru AFP unul dintre partizanii săi.

În istoria recentă a Kîrgîzstanului au mai existat tulburări politice. În ultimii 15 ani, doi preşedinţi au fost răsturnaţi de la putere în urma unor revolte populare. Un alt fost şef de stat se află în închisoare, după ce a căzut în dizgraţia succesorului său.

Opinia ta contează. Comentează!