Tarifele majorate, confortul mai așteaptă
Economic 5 februarie 2020, 20:58 | 1819

Banii, în primul rând, apoi confortul. Condițiile adecvate în transportul interurban ar putea fi asigurate abia în toamnă, deși călătorii plătesc mai mult din data de 1 ianuarie. Peste 2.200 de microbuze sau autobuze vor fi supuse, până la sfârșitul lunii octombrie, unui control, pe care autoritățile îl numesc ”verificarea corespunderii categoriilor de confort”. În urma testării, șoferii ar putea obține certificatul de calificare, iar mașinile vor fi repartizate pe categorii: superioară și standard. Până atunci, nicio schimbare.

Mai mulți operatori au depus la Agenția Națională Transport Auto calendarul eșalonat privind clasificarea pe categorii de confort. După obținerea certificatului respectiv, operatorii pot solicita majorarea tarifului la călătorie, a informat secretarul de stat al Ministerului Economie, Iulian Postică. Deși, majoritatea unităților de transport nu dețin încă aceste certificate, tariful a fost majorat de la 48 de bani, pentru un kilometru, la 60 de bani. Operatorul are nevoie de investiții pentru a ridica nivelul de confort în transport, afirmă Postică.

Funcționarul a explicat ce presupune categoria ”standard” și cea ”superioară”.

Deși clasificarea vehiculelor a început de pe 1 februarie, șoferii nu se grăbesc să treacă pe la stațiile de testare.

Chiar și cu tariful majorat, pasagerii vor trebui să mai aștepte pentru confort.

Testarea poate fi făcută, deocamdată, în 24 de stații specializate. Administratorii care nu își vor înscrise microbuzele pentru testare, de luni, nu vor mai putea transporta pasageri, spun reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii. De la 1 ianuarie, tariful călătoriilor în transportul interurban de pasageri s-a scumpit de la 48 la 60 sau chiar 70 de bani per kilometru. Însă, în decembrie, transportatorii au solicitat o scumpire de cel puțin 50 la sută, adică de la 48 la 72 de bani pentru un kilometru. 

Opinia ta contează. Comentează!