Biden îl va avertiza pe Putin în privinţa unor consecinţe economice grave, dacă Rusia va ataca Ucraina
Externe 7 decembrie 2021, 15:37 | 553

Joe Biden și Vladimir Putin au programată pentru astăzi o convorbire online. Biden îl va avertiza pe Putin în privinţa unor consecinţe economice grave, dacă Rusia va ataca Ucraina, a declarat luni un înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters. Statele Unite s-au pus de acord cu aliaţii lor europeni asupra unui răspuns puternic în cazul unei invazii ruseşti, a declarat responsabilul citat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat ieri reporterilor că Statele Unite rămân angajate în politica NATO a uşilor deschise şi că alianţa ar trebui să rămână pregătită pentru aspiranţi atunci când aceştia sunt pregătiţi.

NED PRICE, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: "Noi credem că aici este o oportunitate de a rezolva această situație în mod diplomatic, în special prin implementarea Acordului de la Minsk. Dacă Moscova va continua confruntările și va continua acțiunile militare, atunci noi vom folosi măsuri economice cu impact mare, pe care nu le-am aplicat până acum."

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat luni cu preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, înaintea convorbirii de marţi a preşedintelui Joe Biden cu omologul rus Vladimir Putin. La rândul său, preşedintele Zelenski a informat pe Twitter despre convorbirea cu secretarul de stat american Blinken. "Suntem recunoscători partenerilor şi aliaţilor strategici ai SUA pentru sprijinul continuu pentru suveranitatea şi integritatea noastră teritorială. Nimic despre Ucraina fără Ucraina", a scris Zelenski.

Ucraina acuză Rusia că a strâns mii de trupe în apropierea graniţei sale în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă. Rusia a respins aceste acuzaţii, dar a comunicat Occidentului să nu încalce "liniile roşii" şi să oprească expansiunea către est a NATO.

Tot luni, un înalt oficial de la Casa Albă a informat că preşedintele Joe Biden va discuta cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski în zilele ce vor urma convorbirii sale cu preşedintele Putin, conform AFP. Statele Unite, pe lângă sancţiunile economice, sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă.

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce 'progrese' în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, notează France Presse şi Interfax. 'Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Zelenski s-a deplasat luni pe linia frontului cu separatiştii proruşi în Donbas, în estul ţării, pe fondul tensiunilor cu Rusia. Cu astfel de oameni ca voi, vom învinge negreşit', a asigurat preşedintele ucrainean, înmânând soldaţilor decoraţii de stat şi cadouri, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la formarea forţelor armate ale Ucrainei.

Kievul acuză Moscova de concentrarea unor efective de peste 94.000 de soldaţi la frontierele sale cu scopul de a ataca teritoriul ucrainean în timpul iernii. Potrivit publicaţiei americane Washington Post, serviciile de informaţii americane consideră că Rusia ar intenţiona să-şi sporească prezenţa militară la graniţa cu Ucraina până la 175.000 de soldaţi. În acelaşi timp, Moscova a acuzat Kievul de comasarea a 125.000 de militari (ceea ce reprezintă 50% din forţele armate ucrainene) în apropierea regiunii Donbas, din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi sprijiniţi de Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!