Post Scriptum cu Alex Cozer: 50 de zile de război în Ucraina

50 de zile de război în Ucraina. Perioadă în care am văzut că în lumea asta se pot comite atrocități de care eram siguri că nu mai sunt posibile în anul 2022. Cel puțin nu în Europa.

Mariupol, Volnovaha, Izium, Bucha, Harkov, Irpin. Prin aceste orașe care acum 50 de zile erau înfloritoare și pline de viață, astăzi mai bântuie doar fantomele zecilor de mii de morți sau mai cad bombe pentru a distruge ce a mai rămas în picioare.

Zeci de mii de oameni morți, peste 5 milioane de refugiați, infrastructură în valoare de peste 200 de miliarde de dolari distrusă, atrocități de nedescris, femei și copile violate, familii și destine distruse. Cam cu asta ar trebui să se laude Vladimir Putin atunci când spune că „operațiunea specială decurge conform planului”. Un sociopat și mincinos mizerabil. Pentru că se știe bine că planul era ca Ucraina să cadă în doar câteva zile, nu să reziste eroic timp de 50, să solidarizeze întreaga lume cu ea și să izolele Rusia la nivel internațional, o țară care a devenit un paria, atrăgându-și asupra sa o rușine pe care nu o vor putea spăla nici măcar generațiile viitoare.

Iar Ucraina nu doar că rezistă, dar o și face admirabil. În cea de-a 50-a zi de invazie a fost lovită nava amiral a rușilor din Marea Neagră, crucișătorul Moscova. Este vorba de aceeași navă care în primele zile de invazie a fost trimisă na... acolo unde-i este locul de către apărătorii ucraineni de pe Insula Șerpilor.

În același timp, unii dintre politicienii de la Chișinău continuă să nu prea înțeleagă în ce lume ne aflăm astăzi și par depășiți de realități. Exact acum 2 săptămâni, vă vorbeam despre trădarea și rușinea la nivel internațional pe care urmau să le comită guvernanții noștri, semnând un contract de 13 milioane de euro cu compania rusă Silovîie Mașîni, supusă sancțiunilor internaționale și condusă de borsetka lui Putin, oligarhul Alexei Mordașov, sancționat și el.

Până la urmă contractul a fost semnat vinerea trecută, iar după o altă serie de presiuni, s-a renunțat la el luni, peste 3 zile. Ministrul Spînu, responsabil de acest domeniu, susține că dilemele morale i-au făcut pe guvernanți să renunțe la contract, pomenind Bucha și Irpin.

Doar că, domnule Spînu, vineri, când semnați contractul, de Bucha și Irpin de mult se știa, iar rușii ucideau și violau ucraineni și ucrainence deja de 44 de zile. Mai mult decât atât, chiar când se semnau documentele, ucrainenii numărau morții din gara de la Kramatorsk, lovită de două rachete.

Până la urmă e bine că o parte din rușine a fost evitată datorită presiunilor făcute de noi. Dar este prea puțin. Cei care sunt responsabili de semnarea acestui contract trebuie să facă un pas în față, să-și asume ce au comis, să explice de ce au făcut-o și să plătească, inclusiv cu funcțiile.

Iar socialiștii sunt chiar mai penibili. Prin acțiunile lor de zi cu zi, aceștia demonstrează că nu sunt nimic altceva decât niște complici ai criminalilor de la Moscova. Complici la crime, la violuri, și la distrugerea Ucrainei.

Diversionistul rușilor Dodon, a comis-o și săptămâna această. După ce s-a pozat în ambasada Rusiei pe fundalul pozei lui Putin, a mai și îndemnat moldovenii rătăciți să sfideze legea și bunul simț și să iasă la 9 mai la paradă, cu panglici bicolor, interzise de Parlament.

Mai nou, în scenă a fost scos și Vlad Batrîncea, cel care într-o emisiune televizată n-a cutezat un cuvânt de rău să spună de invazia rusească, încercând să pună pe picior de egalitate Rusia și Ucraina.

Istoria trebuie să-și cunoască eroii, dar și antieroii. Statul cu fundul în două luntri sau teoria vițelului care suge de la două vaci, scoasă de un alt rătăcit al vremurilor noastre, Voronin, sunt inadmisibile.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!