Joe Biden va lua în calcul impunerea de sancţiuni care să-l vizeze personal pe Vladimir Putin
Externe 26 ianuarie 2022, 17:38 | 871

Joe Biden va lua în calcul impunerea de sancţiuni care să-l vizeze personal pe Vladimir Putin, dacă Rusia va invada Ucraina. "Din punct de vedere politic, nu este dureros, este distructiv", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciind că aceste sancţiuni nu vor avea niciun efect.

JOE BIDEN președintele SUA: "I-am explicat președintelui Putin că dacă va face vreo mișcare spre Ucraina, vor fi consecințe severe, inclusiv sancțiuni economice serioase. De asemenea, m-aș simți obligat să sporim prezența noastră pe frontul de est, în Polonia și România. Dacă Putin va face acest pas, va fi cea mai mare invaziune de după al doilea Război Mondial. Va schimba lumea."

Joe Biden nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina, a comunicat marţi Casa Albă, transmite Reuters. "Să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie", a comunicat preşedinţia americană. Washingtonul a avertizat însă Belarusul că se expune unei riposte "rapide" şi "ferme" dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina.

NED PRICE purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane: "În aceste zile am explicat și Belarusului că dacă va permite forțelor ruse să-i traverseze teritoriul pentru a invada Ucraina, va urma un răspuns rapid din partea SUA și din partea aliaților noștri."

Responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers "cu mult dincolo de normal" şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

Ucraina "nu va permite nimănui să ne impună vreo concesie" în detensionarea conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

DMYTRO KULEBA ministru de externe, Ucraina: "Dacă cineva va impune vreo concesie în spatele Ucrainei, nu vom accepta acest lucru. Noi nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile marii puteri şi le urmează. Am plătit deja scump cu 15 mii de vieți ale cetățenilor noștri. Avem dreptul să decidem viitorul și soarta noastră."

Dmitro Kuleba crede că Vladimir Putin a făcut o greşeală prin comasarea trupelor şi a spus că Moscova ar avea foarte puţin de câştigat din situaţia actuală.

Moscova cere anumite garanţii de securitate de la NATO şi SUA, şi de asemenea încetarea expansiunii către Est a alianţei militare NATO. Ţările occidentale, la rândul lor, cer Rusiei să retragă trupele pe care le-a masat la graniţa cu Ucraina, aminteşte DPA. Potrivit Reuters, ambasadorul rus în Australia, Aleksei Pavlovski, a declarat miercuri că Rusia nu plănuieşte să invadeze Ucraina. 'Nu intenţionăm absolut deloc să invadăm', a spus el la postul de radio Australian Broadcasting Corporation.

ALEXEI PAVLOVSKI ambasadorul rus în Australia: "Sancțiunile nu funcționează atunci când sunt aplicate Rusiei. -Aveți în vedere că nu există nimic ce ar putea face Australia sau alți aliați din Vest? -Am spus ce am spus."

Aceste trupe nu sunt o ameninţare, ci un avertisment către conducătorii Ucrainei să nu încerce nicio aventură militară nesăbuită, a adăugat diplomatul rus.

Opinia ta contează. Comentează!