Protestele din SUA continuă
Externe 4 iunie 2020, 19:38 | 986

Protestele anti-rasism continuă în Statele Unite. Abordarea marţială a lui Donald Trump a stârnit furie, iar violența în stradă face victime. Manifestațiile pașnice s-au transpostrat peste ocean. În Marea Britanie și Franța, zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a condamna rasismul.

La nouă zile de la moartea lui George Floyd, valul furiei publice nu s-a domolit. Protestele s-au răspândit rapid în peste 140 de orașe. Discursul lui Donald Trump i-a înfuriat și mai tare pe protestatari, care îl acuză pe șeful statului de rasism, și îl numesc un dictator.

Unele manifestații au devenit violente și au dus la jafuri, lucru care a făcut autoritățile din unele state să apeleze la Garda Națională.

La Washington, Serviciul Secret a închis mai multe străzi din jurul Casei Albe, pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie de reşedinţa prezidenţială. Trump a cerut dispersarea cu orice preţ a manifestanţilor.

Polițistul care i-a provocat moartea lui George Floyd, în Statele Unite, va suporta acuzații mai dure din partea procurorilor. El va fi cercetat pentru omor de gradul al doilea. Și ceilalți trei agenți implicați în incident vor fi acuzați pentru complicitate. Cei patru au fost concediați. George Floyd a fost ucis pe 25 mai, în Minneapolis, cel mai mare oraș din Minnesota.

Un document de 20 de pagini întocmit de medicii legişti arată că George Floyd a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Raportul a mai arătat că moartea lui Floyd a fost omucidere în timpul arestării sale. O altă autopsie independentă a concluzionat că Floyd nu avea nicio condiție preexistentă, și că moartea a fost cauzată de asfixiere.

Furia împotriva poliţiei a trecut oceanul. A fost haos şi pe străzile din Paris, după ce mii de protestatari s-au luptat cu forţele de ordine şi au vandalizat tot ce le-a ieşit în cale. Marşul a avut loc în memoria unui bărbat de culoare care a murit, în 2016, în custodia poliţiei franceze.

Opinia ta contează. Comentează!