Guvernul britanic a apelat la staruri de prim rang pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze
Externe 11 februarie 2021, 20:00 | 1545

“Am subestimat dificultatea legată de producţia vaccinurilor. Într-un fel, ştiinţa a surclasat industria”. Este declarația făcută miercuri de șefa Comisiei Europene,Ursula Von Der Leyen, în plenul parlamentului de la Bruxelles. Oficialul european a recunoscut greşeli în strategia de vaccinare a Uniunii, dar a apărat principiile de bază ale acesteia. Pe de altă parte, Elton John și Michael Caine sunt personajele unui clip savuros, prin care guvernul britanic încurajează vaccinarea.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Adevărul este că, în lupta cu virusul, încă nu suntem unde ar trebui să fim, deoarece am autorizat tărziu vaccinurile. De asemenea, am fost prea optimiști în legătură cu producția serului și, poate, prea încrezători că dozele contractate vor fi livrate la timp."

Cu toate acestea, la dezbaterea din Parlamentul European privind strategia de vaccinare, șefa Comisiei a insistat că întârzierea de o lună în procersul de autorizare a fost esenţială pentru a insufla încredere publică.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Nici măcar nu-mi pot imagina ce-ar fi fost dacă marii jucători, statele mari, s-ar fi repezit să ia vaccinuri și toți ceilalți ar fi rămas cu mâinile goale. Ce-ar fi însemnat asta pentru piața europeană și unitatea europeană? În termeni economici, ar fi fost o prostie și ar fi însemnat sfârșitul comunității europene."

Ursula Von der Leyen a precizat că au fost livrate până acum 26 de milioane de doze de vaccin şi că, până la sfârşitul verii, ar trebui ca 70% din populaţia adultă a UE să fie imunizată. Pe de altă parte, guvernul britanic a apelat la staruri de prim rang pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze. Un clip a fost conceput drept o audiție pentru promovarea Sistemului Național de Sănătate.

ELTON JOHN, interpret, Marea Britanie: "Cu cât mai mulți oameni din societate se vaccinează, cu atât există mai multe șanse de a eradica pandemia. Este cu adevărat important să știm că toate vaccinurile au trecut și au îndeplinit standardele de siguranță și calitate necesare."

Ambele vedete au fost vaccinate împotriva noului coronavirus.

MICHAEL CAINE actor, Marea Britanie: "Salut, mă numesc Michael Caine și tocmai mi-am pus un vaccin împotriva COVID. Nu a durut și nu mulți știu asta."

Austria are o problemă majoră cu varianta sud-africană a virusului. Cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud există în toată Austria, dar o situație specială este în orașul Tirol, unde există 400 de cazuri suspecte și 120 dintre ele sunt încă active. Guvernul austriac a restricționat drastic deplasările.

SEBASTIAN KURZ, cancelarul Austriei: "Guvernul a decis să restricționeze orice fel de călătorie înspre și dinspre Tirol. Îi îndemnăm pe toți să se abțină de la călătorii în acea zonă."

De asemenea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat astăzi instituirea unui lockdown deplin în Atena, după încă 1.526 de cazuri noi, mai mult decât dublu față de ieri. Și sistemul medical din Portugalia rămâne sub o presiune uriașa din cauza pandemiei. În țara iberică tocmai au ajuns 26 de medici militari germani, care îi vor ajuta pe colegii portughezi.

Opinia ta contează. Comentează!