Face lucruri importante - Jurnalul Săptămânii, 9 Octombrie
Femeile Moldovei 9 octombrie 2021, 20:47 | 316

În cele ce urmează, vă aducem povestea singurei femei din Republica Moldova, care face mâini și picioare artificiale pentru persoanele cu dizabilități. Nadejda Nogai a devenit practic de neînlocuit în această meserie, cu o vechime de 35 de ani. Femeia ne spune că în tot ceea ce face pune suflet pentru a reda speranța celor care îi trec pragul.

O astfel de secție, de prelucrare a echipamentelor şi dispozitivelor pentru persoanele cu nevoi speciale, nu mai găsim nicăieri în Republica Moldova.

Nadejda Nogai a ajuns specialist în proteze și echipamente pentru persoane cu nevoi speciale în anul 1986. Avea doar 17 ani. O tânără harnică și săritoare la nevoie.

De vreo 35 de ani stă mai mult aici, decât acasă.

În peste trei decenii de muncă a trecut prin multe, dar atitudinea față de meserie și sentimentul față de persoanele aflate în dificultate i-au dat mereu puteri.

Cu răbdare și mare atenție, Nadejda Nogai trasează punct cu punct o nouă fațadă a protezei.

Iar dacă întâlnește dificultăți în confecționarea unei proteze, apelează la colegi.

A muncit mult și din greu, dar trebuia să facă faţă numărului mare de cereri din partea unor oameni bătuți de soartă. De serviciile ei beneficiază gratuit sute de persoane.

Nadejda Nogai lucrează la Centrul de Protezare și Reabilitare din Chișinău. Este singura instituție specializată. Colegii au doar cuvinte de laudă pentru Nadejda Nogai.

Nadejda Nogai consideră că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească, dacă o faci din plăcere. Important e să ai satisfacție de la muncă și să faci față provocărilor.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE