De la suferință la femeie de succes - Jurnalul Săptămânii, 19 Februarie
Femeile Moldovei 19 februarie 2022, 21:47 | 1848

Avea o viață de coșmar. Era bătută și umilită de către bărbatul, pe care îl iubea. Dar, într-o bună zi a zis că nu mai poate suporta și după mai mulți ani de muncă în cadrul instanțelor din Chișinău, s-a mutat cu traiul la Drochia cu cei doi copii ai săi. // Acum, educă de una singură cinci copii și se numără printre puținele femei operator TV și editor de imagine. // Rodica Carpenco reușește să cucerească un domeniu stăpânit de bărbați. Mai bine de un an face parte din echipa postului Drochia TV. Vă invit să o cunoașteți!

RODICA CARPENCO, operator TV: "Am fost grefier pe dosare penale la Tribunal la Chișinău și o perioadă am fost grefier la Curtea de Apel pe dosare administrative. Și pentru ca așa era situația și vremuri grele, am început comerțul, aduceam marfă vindeam la piață. Mai eram ajutată de părinți, de tatăl meu."

Drama Rodicăi Carpenco, originară din Chișinău, a început după ce a născut al doilea copil. În timp ce era într-o relație cu bărbatul, pe care îl iubea.

RODICA CARPENCO, operator TV: "La nașterea la al doilea copil s-a schimbat radical situația și am decis să plec de la soț și fost decizia radicală și nu îmi pare rău absolut deloc. 13 Am hotărat să divorțez fiindcă a început să apară alcoolul în familie și violența în familie destul de dură."

A reușit să scape de al doilea agresor în familie... ca să dea peste altul. Când a înțeles că numai poate face familie cu al treilea soț, femeia l-a părăsit, dar pentru asta a cerut ajutor specialiștilor.

RODICA CARPENCO, operator TV: "Am decis să las totul în urmă, să trec în oraș, să caut serviciu, m-am angajat la serviciu ca casier operator și ca ajutor prin sală. Așa am lucrat timp de un an de zile pană am intrat într-un proiect propus cu victimele violenței în familie. De la centru Ariadna o campioană pentru Moldova."

Femeia a făcut acest pas pentru cei cinci copii ai săi, mai ales pentru a-și încuraja fiicele ca atunci când vor crește mari să nu accepte sub nicio formă violența în familie... În acest drum deloc ușor, Rodica a devenit campioana în învingerea violenței domestice și participa la diferite proiecte de ajutorare a femeilor victime.

RODICA CARPENCO, operator TV: "După ce s-a terminat proiectul căutam de lucru ba la magazin, dar nu mă aranja graficul, aveam copil mic. A decedat tata și au apărut mai multe probleme și la doamna Vera a rămas fără operator, eu mai veneam aici în ospeție, așa mai într-o glumă, mai în serios, am venit într-o zi și i-am zis doamna Vera luați-mă vă rog la lucru ca operator."

Rodica Carpenco a ajuns să lucreze în redacția postului Drochia TV. Duce un echipament de câteva kg la filmări, dar și editează toate subiectele filmate.

RODICA CARPENCO, operator TV: "Adică ca să înțelegeți că nu avem idee ce înseamnă asta, aveam impresia că doar se filmează cameramanul, doar filmez secvențe. Unicul lucru pe care mi-a fost straniu fiindcă vârsta la mine este destul de înaintată , 45 de ani și să încep totul de la zero și tot din nou. Și atâta încredere a avut femeia aceasta în mine și a crezut în mine, pur și simplu a crezut în mine."

Rodica a însușit foarte rapid noua profesie, total străină pentru ea.

RODICA CARPENCO, operator TV: "Am încercat, am început să ne ducem la filmări primul timp împreună și apoi eu mă duceam cu reporterul și cel mai greu și normal a fost când m-am așezat la calculator și montare, eu nici nu știam ce înseamnă cuvântul montare, montează știri, montează buletin, montează horoscop, meteo, adică tot ce se face azi montarea este făcută de mine. Chestii care eu niciodată în viață nu le-am văzut. Eu niciodată nu am știut cei asta. Eu mouse-ul prima dată în mană l-am ținut când m-am angajat ca operator aici la serviciu."

Munca pe care o face este una responsabilă. Rodica a spart toate stereotipurile și a demonstrat că se poate.

RODICA CARPENCO, operator TV: "Vreau să vă spun că eu am parte de o echipă extraordinară, care ei au avut răbdare cu mine nebună, strașnic ce răbdare, aceeași Vica reporter, trebuie să poți să rabzi omul care nu are idee de nimic, dar trebuie să te duci să faci un reportaj bun, trebuie să faci o știre bună. E destul de complicat în primul timp a fost , pană ne-am înțeles cu caracterele, pană am început să ne înțelegem. Noi suntem uniți și strânși, noi nu ne închipuim unul fără altul ca să lucrăm, adică ca fără aer, unul fără altul."

Greutățile nu o pun deloc în dificultate. Știe cum să gestioneze orice problemă.

RODICA CARPENCO, operator TV: "Eu nu înțelegeam atunci că vocea trebuie să coincidă cu cadrele , adică eu aveam închipuire dar eu nu înțelegeam cum se face chestia asta și ei aveau răbdare. Și eu puneam vocea la cadre și făceam aranjamentul tot frumos care trebuie să fie ca omul care vede un reportaj să nu se plictisească, dar să-l vadă pană la urmă să fie interesant."

Rodica se mândrește de faptul că a făcut sute de reportaje.

RODICA CARPENCO, operator tv: "Eu singură nu înțeleg cum eu m-am învățat atât de repede și cum, probabil că mi-a plăcut foarte mult, cred că dacă nu mi-ar fi plăcut, eu nu învățam lucrurile acestea. Probabil că asta a fost să fie al meu."

Veselă, optimistă și... încăpățânată! Rodica Carpenco încearcă pe cât posibil să-i ajut pe cei din jur. Îi place să-și vadă de treabă și îi respectă pe cei din jur. Datorită acestor calități, îi reușește să cucerească un domeniu stăpânit de bărbați.

Opinia ta contează. Comentează!