Arbitrează meciuri de fotbal - Jurnalul Săptămânii, 15 Ianuarie
Femeile Moldovei 15 ianuarie 2022, 19:59 | 36997

În această sâmbătă, vă invităm să cunoașteți o femeie specială. A studiat la medicină și are grijă de sănătatea copiilor cu necesități speciale, dar o vedem și pe terenul de fotbal. De aproximativ șapte ani este arbitru la Federația Moldovenească de Fotbal. Haideți să o cunoaștem.

DOINA MAFTEUȚA, arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal: "Mă numesc Mafteuța Doina. Am 28 de ani și sunt arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal."

A ajuns să fie arbitru în 2015, însă până atunci a făcut parte din echipa de fotbal a raionului Criuleni, unde a crescut. A mai jucat și pentru altele, în Chișinău. Însă, plăcerea pentru minge i-a apărut de pe când era copil.

DOINA MAFTEUȚA, arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal: "În sat unde locuiam erau foarte mulți băieți, eu fiind unica fată din mahala. Am început a juca fotbal alături de ei, după care m-a văzut un reprezentat de la raion când aveam competițiile între școli. Mi-a zis că duminică va veni să mă ia la un meci. Așa a început cariera mea în fotbal."

Tot alături de băieți și-a început cariera în fotbal.

DOINA MAFTEUȚA, arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal: "Mă antrenam la o echipă de băieți, după care am început să activezi pentru o echipă de fete."

De șapte ani încoace, este arbitru la Federația Moldovenească de Fotbal.

DOINA MAFTEUȚA, arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal: "Arbitrez echipe de băieți, bărbați, copii. Mai multe divizii. Și copii, și juniori, în funcție ce fel de meciuri îmi sunt acordate."

În calitate de arbitru a primit multe reproșuri, dar nu a cedat.

DOINA MAFTEUȚA, arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal: "Veneau reproșuri de la părinți, de bărbați, antrenori. Îmi ziceau că locul meu este în fața aragazului, că nu trebuie să arbitrez, că acesta este un sport masculin, de când fetele arbitrează. Și tot așa."

A avut puteri să treacă peste toate, datorită caracterului pe care și la format tot printre bărbați.

DOINA MAFTEUȚA, arbitru central la Federația Moldovenească de Fotbal: "Bărbații trebuie să se împace cu gândul că femeile nu mai sunt cele care erau înainte. Au trecut vremurile când ele trebuie să stea acasă, să aibă grijă de familie, de copii. Noi reușim multe ce putem face. Îndeplinim 90% din munca pe care o face un bărbat."

Deși arbitrajul nu îi aduce mare venit, Doina mai activează în calitate de medic terapeut, recuperarea Neuropsihomotorie a copiilor cu necesități speciale. Datorită pasiunii, reușește cu succes să combine ambele specialități.

Opinia ta contează. Comentează!