Discuţia Biden-Putin a durat două ore, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană
Externe 8 decembrie 2021, 15:41 | 767

Discuţia prin videoconferinţă Biden-Putin a durat două ore, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană. Cei doi preşedinţi şi-au însărcinat echipele să continue schimbul de opinii, iar Statele Unite o vor face în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii lor, a indicat executivul american. Dialogul a început printr-un schimb de amabilităţi.

Preşedintele rus se afla în reşedinţa sa de la Soci, în timp ce preşedintele american a purtat discuţia din aşa-numita "Situation Room" de la Casa Albă, sala de criză ultrasecurizată, de unde executivul american gestionează intervenţii militare sensibile şi care este închisă jurnaliştilor.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden a exprimat "profunda preocupare" a Statelor Unite şi a aliţilor lor faţă de concentrarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina, transmit AFP şi Reuters.

Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări. Acest scenariu aminteşte de anul 2014 şi de anexarea rusească a peninsulei Crimeea, iar apoi de declanşarea în estul Ucrainei a unui conflict armat soldat deja cu peste 13.000 de morţi, informează AFP şi Reuters.

Kremlinul dezminte orice plan de invazie şi reproşează Washingtonului că neglijează preocupările Rusiei faţă de activitatea crescută a ţărilor NATO în Marea Neagră, de voinţa Ucrainei de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice şi de ambiţia Kievului de a se înarma cu sprijinul Occidentului. "Rusia nu a avut niciodată intenţia de a ataca pe nimeni, dar noi avem linii roşii", declara Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, înaintea summitului virtual de marţi.

Joe Biden va avea o conversaţie telefonică, joi, cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie