Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan
Externe 26 octombrie 2021, 16:14 | 801

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină marţi după-amiază o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan, transmite AFP. Țara se confruntă cu o lovitură de stat din partea unor soldați neidentificați, care l-au arestat pe premier și mai mulți oficiali sudanezi.

Ședinţa de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU a fost cerută de şase ţări occidentale, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia şi Franţa, au precizat surse confidențiale pentru AFP. Membrii Consiliului iau în considerare să le ceară partenerilor să adopte o declaraţie comună, potrivit surselor diplomatice. Aceasta nu ar merge, totuşi, până la condamnarea loviturii de stat, aşa cum a făcut cu fermitate secretarul general al ONU, ci s-ar limita la a evoca îngrijorarea Consiliului de Securitate.

Obiectivul este de a obţine adeziunea tuturor membrilor Consiliului, a precizat pentru AFP un diplomat, dar nu este sigur că Rusia şi China o vor aproba.

În Sudan, accesul la telecomunicaţii a fost limitat, aşa că este foarte dificil să obţii informaţii despre ceea ce se întâmplă, anunţă Al Jazeera. Evenimentele se petrec la doar două zile după ce unele grupuri sudaneze pro-democraţie au avertizat cu privire la o „lovitură” în timpul unei conferinţe de presă. Potrivit altor surse, soldaţi loiali generalului Burhan ar fi preluat controlul, într-un moment foarte delicat al tranziţiei pentru Sudan, ţară care este împărţită în facţiuni, după înlăturarea fostului preşedinte Omar al-Bashir.

Internetul a fost întrerupt în toată ţara, după ce demonstranţii s-au adunat pe străzile capitalei Khartoum, pentru a protesta împotriva arestărilor, dând foc la mai multe cauciucuri.

Bărbaţi în uniformă militară au blocat drumurile principale care duceau spre capitală, când televiziunea de stat a început să difuzeze cântece patriotice.

Sudanul trece printr-o tranziţie dificilă, marcată de diviziuni politice şi lupte pentru putere, de la înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir, în aprilie 2019. Din august 2019, ţara este condusă de o administraţie civilo-militară însărcinată cu supravegherea tranziţiei spre un regim civil, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!