OMS: Pentru prima oară de la debutul pandemiei, au scăzut infecțiile și decesele provocate de COVID-19 în întreaga lume
Externe 10 februarie 2021, 20:08 | 1472

Infecțiile și decesele provocate de COVID-19 în întreaga lume sunt în continuă scădere de câteva săptămâni, pentru prima oară de la debutul pandemiei, arată cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății. De săptămâna trecută, numărul infecțiilor au scăzut cu 17 la sută, iar al deceselor cu 10 la sută. Pe de altă parte, cancelarul Germaniei vrea să prelungească lockdownul stabilit până pe 14 martie, iar campania de vaccinare din Japonia este pusă pe pauză din cauza deficitului de seringi.

Deși mai există multe țări în care numărul infecțiilor este în creștere, noile cifre sunt considerate de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind „încurajatoare”. SUA înregistrează, în prezent, cele mai multe cazuri de COVID. Peste 870 de mii de americani au fost infectați, însă numărul nou raportat a scăzut cu 19 la sută comparativ cu săptămâna trecută.

MATT ANDERSON, director medical superior de îngrijire primară Aurora, Colorado: "Am înregistrat o scădere constantă în ceea ce privește spitalizarea. Numărul deceselor scade. Mesajul important este că nu ne putem declara victorioși înainte de vreme. În ceea ce privește numărul de cazuri, am mai înregistrat asemenea cifre și în trecut, iar lucrurile s-au înrăutățit substanțial atunci când nu am urmărit trendul și am avut creșteri în expuneri la virus."

Cele mai puține cazuri de coronavirus se înregistrează în Africa, unde numărulul infecțiilor a scăzut cu 22 de procente. Pe de altă parte, în Europa, șefa Executivului de la Berlin s-a pronunțat împotriva relaxării restricțiilor.

ANGELA MERKEL cancelarul Germaniei: "Deseori trebuie să iau decizii dure, deși mi-ar face plăcere să vin cu un anunț îmbucurător. Dar aceste hotărâri nu ar fi binevenite acum. Nu avem voie să facem asta acum, nu putem veni cu speranțe false și de aceea cred că este mai bine să rămânem realiști în ceea ce privește restricțiile."

În cadrul actualului lockdown, care ar putea fi extins până pe 7 sau 14 martie, întrunirile private în Germania nu sunt permise decât între membrii unei gospodării și o singură persoană din afara acesteia, elevii învață în regim online, iar majoritatea magazinelor, sălile de sport și multe alte instituții sunt închise.

RALPH BRINKHAUS președinte CDU/CSU din Parlamentul federal german: "În ceea ce privește situația COVID-19, nu am ajuns sub 50 de state la nivel mondial, nici sub 35 și nici sub 10. Peisajul este unul clar, iar așteptările vor corespunde. Măsurile vor fi extinse."

La celălalt capăt al lumii, Japonia a rezervat 144 de milioane de doze de vaccin Pfizer, dar nu are suficiente seringi care pot extrage șase doze din fiecare flacon - ceea ce înseamnă că, în loc de 72 de milioane de oameni, care trebuiau să fie vaccinați, doar 60 vor primi dozele de vaccin Pfizer.

GRACE LEE corespondent SABC: "Cu o lipsă a acestor seringi speciale, medicii vor putea oferi vaccinul doar la 60 de milioane de oameni. Aceste seringi speciale, numite și seringi cu „spațiu mort”, sunt suficient de înguste pentru a extrage a șasea și ultima doză de vaccin din flacoanele Pfizer. Fără ele, cu seringi standard, medicii japonezi vor putea extrage doar cinci doze."

Statele Unite și țările Uniunii Europene au raportat, de asemenea, un deficit de seringi pentru șase doze, ceea ce înseamnă că există o concurență puternică pentru aprovizionare. Peste 147 de milioane de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial, adică 1,9 doze pentru fiecare 100 de persoane. De la debutul pandemiei, la nivel global, au fost raportate peste 107 milioane de cazuri și peste 2,3 milioane de decese provocate de COVID-19.

Opinia ta contează. Comentează!