Un vulcan de pe muntele Aso, situat în sud-vestul Japoniei, a intrat în erupţie
Externe 20 octombrie 2021, 15:49 | 650

Erupţia vulcanului Cumbre Vieja din arhipelagul spaniol Canare durează de o lună şi nu pare să aibă sfârșit. În alt capăt al lumii, un alt vulcan, de pe muntele Aso, situat în sud-vestul Japoniei, a intrat în erupţie azi dimineaţă, relatează AFP. Erupţia a generat nori denşi de cenuşă care s-au ridicat până la o altitudine de 3 mii 500 de metri. Nu au fost raportate persoane rănite până la această oră.

Agenţia meteorologică niponă a avertizat rezidenţii din apropierea vulcanului, aflat pe cea mai sud-vestică dintre insulele principale ale arhipelagului nipon, să nu se apropie sub nicio formă de vulcanul cu o altitudine de aproape 1.600 de metri.

Pe teritoriul Japoniei se află peste 100 de vulcani activi, 50 dintre aceştia fiind monitorizaţi în permanenţă. Cea mai recentă erupţie pe muntele Aso a avut loc în 2016, după ce vulcanul redevenise activ în anul anterior, la capătul unei perioade de inactivitate de 19 ani.

Între timp, vulcanul Cumbre Vieja continuă să expulzeze lavă pe insula spaniolă La Palma, din Arhipelagul Canare, erupţie care durează de o lună şi care nu pare să se încheie, relatează AFP.

Vulcanul a început să erupă pe 19 septembrie, provocând scurgeri de lavă care au ajuns până la ocean şi au distrus tot ce au întâlnit în cale. Deşi erupţia nu a provocat victime, lava a devastat 763 de hectare de pământ şi a distrus 1.956 de clădiri, între care sute de case, potrivit ultimelor cifre oferite de guvernul spaniol. După o lună de erupţie, însoţită de seisme minore, geologii nu sunt în măsură să spună cât mai poate dura activitatea vulcanului.

În total, aproape 7.000 de persoane au fost evacuate din cauza erupţiei pe insula cu aproape 85.000 de locuitori.

Insula La Palma se confruntă cu cea de-a treia erupţie din ultimul secol, după cea a vulcanului San Juan în 1949 şi cea a vulcanului Teneguia în 1971, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!