Post Scriptum cu Alex Cozer: Maia Sandu a vizitat Gagauzia

Săptămâna trecută, spațiul public a fost marcat de câteva incidente care ne-au arătat încă o dată cât de denaturată este percepția asupra realităților pentru unii concetățeni de-ai noștri.

Maia Sandu a vizitat Găgăuzia într-o încercare de a lua pulsul regiunii și de a atenua anumite tentative de la Moscova, tot mai evidente, de a inflama spiritele în regiune. Și dacă vizita de la universitatea locală a fost una care s-a desfășurat în limitele decenței și respectului, atunci cea din adunarea populară a Găgăuziei a arătat de-a dreptul lamentabil, cu schimburi de replici, certuri și reproșuri inacceptabile la un așa nivel.

Disensiunile au fost provocate în special de către reprezentanții socialiști din acest for, care i-au reproșat președintei atitudinea față de invazia Rusiei în Ucraina, i-au spus ce limbă vorbește și i-au transmis, la per tu, să se ducă la Moscova și să ceară gaz mai ieftin de la Putin.

De fapt, ca să fie mai clar, i-au transmis, în rusă, că limba pe care o vorbește e „maldavskaia” și nu română, că în Ucraina ar trebui să-l susțină pe Putin și criminalii săi care au ucis zeci de mii de oameni, iar mai apoi, să se ducă pe post de cerșetor la Moscova, pentru a cere o reducere de preț. O reducere care nu poate veni fără cedări, cum ar fi abandonarea cursului european al țării.

Tot săptămâna trecută am văzut un interpret stabilit la Chișinău, pe care unii moldoveni cică l-ar îndrăgi chiar, cântând pe scările unei instituții de la Râbnița cu ocazia așa-zisei zile a independenței Transnistriei. Individul, care nu a prea manifestat niciodată valori morale deosebite, cântând și la Chișinău pentru toți escrocii care s-au perindat prin politică, nu s-a ferit să aclame de pe scările din Râbnița că prestează într-o zi cu adevărat specială și deosebită pentru el.

Cu doar câteva zile înainte, Istrati, că despre el e vorba, s-a afișat și în studio-urile unuia dintre posturile propagandistice ale Kremlinului, chiuind și dansând acolo în timp ce în Ucraina mai era ucis un copil, bombardat un spital sau distrusă încă o școală.

Aceste cazuri nu sunt unele izolate. Ca Istrati, cel care nu are nicio problemă să cânte la Chișinău de Ziua Independenței, atunci când la guvernare erau Plahotniuc sau Dodon, iar în același timp s-o facă și pe scări la Râbnița, promovând separatismul, nu sunt singulare.

Lipsa totală de valori, moralitate, demnitate națională, patriotism, dar și cunoștințe elementare de istorie și cultură generală, sunt definitorii pentru o mare parte din așa-zișii artiști ai acestei țări. //

La fel cum, din păcate, avem în continuare zeci de procente din populația țării încă puternic afectată de efectele propagandei ruse și care caută justificare pentru crimele pe care le comite Putin în Ucraina.

Este, în primul rând, consecința unui sistem deficitar, de învățământ, în special în ce privește minoritățile naționale. Astăzi, în continuare, 90% din găgăuzi nu cunosc limba română. Deși trec 10 sau 12 ani prin școli. Iar unii dintre ei ajung să facă chiar și universități sau masterate.

Mai , și e o problemă de care am aflat recent, în condițiile în care în Moldova avem zeci de mii de copii refugiați din Ucraina, în liceele așa-zis ucrainene din țară se predă în…rusă.

Deși oficial cea mai mare minoritate entică la noi este cea ucraineană, în 90% din cazuri acești oameni nu-și cunosc propria limbă și nici măcar cea de stat, româna, vorbind tot în rusă. Iar apoi informându-se din propaganda rusă și gândind în aceeași limbă.

Desigur, sunt probleme care datează de zeci de ani, de la independență încoace. Care nu pot fi schimbate foarte rapid. Dar, din păcate, constat că nici măcar astăzi nu se încearcă punerea bazelor pentru a reveni la normalitate.

Nu doar că nu suntem în stare să încurajăm și convingem minoritățile naționale să învețe limba țării în care s-au născut, să cunoască istoria și să-I îmbrățișeze valorile, dar mai și promovăm așa-zise vedete precum individul care a cântat la Râbnița.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Scurgeri din telefonul lui Țurcanu

2 decembrie 2022, 20:40

De o habă de vreme, la Chișinău, noțiunea de protest este compromisă în ultimul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 104 ani de la Marea Unire

1 decembrie 2022, 20:20

Acum 104 ani, la Alba Iulia, se desăvârșea Unirea României. La 1 decembrie 1918,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, în gestionarea statului

25 noiembrie 2022, 22:28

Acum 9 ani Moldova devenea prima țară din Europa în care autoritățile publice...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nouă luni de terorism

24 noiembrie 2022, 21:52

Astăzi se fac exact nouă luni de la începutul celei de-a doua invazii rusești...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nu doar războiul e de vină

18 noiembrie 2022, 20:43

Țara noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă. Și este adevărat că majoritatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ucraina a eliberat Hersonul

17 noiembrie 2022, 21:04

Ucraina a reușit la sfârșitul săptămânii trecute să elibereze Hersonul. Singurul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, la răscruce istorică

11 noiembrie 2022, 20:16

Săptămâna aceasta a fost pentru Moldova una istorică. În două zile consecutive,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Partidul Șor, aproape de ilegalitate

10 noiembrie 2022, 20:30

Guvernul a decis să ceară Curții Constituționale să constate că gruparea condusă...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Energia electrică s-a scumpit din nou

8 noiembrie 2022, 21:23

Energia electrică s-a scumpit din nou, ajungând la aproape 5 lei kwh. Un preț...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE