Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția are nevoie de schimbări

Procurorul general interimar Dumitru Robu a fost în Parlament pentru a solicita ridicarea imunităţii Marinei Tauber. Nu, nu este septembrie 2019. Este mai 2022. Şi asistăm la episodul 2 din epopeea Tauber fără imunitate. Aproape trei ani au trecut de când, cu mare tam-tam, urmăriri ca-n filme şi mascaţi, Marinei Tauber i-a fost ridicată imunitatea pentru prima dată din cauza implicării în furtul miliardului. În toată această perioadă Tauber a fost deputată. A participat la o campanie electorală în urma căreia a ajuns în Parlament, apoi încă la una, care aproape a făcut-o primar de Bălţi dacă nu era exclusă din campanie pentru finanţare ilegală. Şi vorbim de o individă a cărei nume, dacă ar fi să mai răsfoim rapoartele Kroll, apare cel mai des în ele, după cel al lui Ilan Şor. Cum este posibil aşa ceva, ar trebui să ne răspundă procurorii. În special Alexandr Stoianoglo, cel care a acceptat clasarea dosarului penal pe numele lui Tauber, acuzând că acesta i-ar fi fost fabricat.

Şi dacă Stoianoglo măcar e suspendat şi pe cale de a fi demis, Victoria Furtună, doamna procuror care a dispus propriu-zis clasarea dosarului în care, pe lângă Marina Tauber mai era vizată şi Reghina Apostolova, este bine-mersi în continuare în sistem şi chiar a candidat la funcţia de procuror general interimar. Fiind, din sursele mele sigure, lobată şi împinsă acolo chiar de către Şor.

Urmează să vedem cum va decurge acest nou dosar penal şi cât de rapid va fi trimis el în instanţă. Dacă va fi trimis. Şi mai departe, când vom avea o condamnare. Pentru că societatea are tot mai puţină răbdare, pe bună dreptate, mai ales că de spectacole cu reţineri şi ridicări de imunitate noi tot am avut parte în ultimii ani. Existenţa în continuare a acestei grupări criminale denumite Partidul Şor, care este reprezentată în Parlament şi are sute de aleşi locali, este o ruşine pe imaginea Republicii Moldova ca stat. Dar şi mai important, o dovadă a eşecului sistemului de justiţie din Republica Moldova.

Existenţa unui partid cu membri condamnaţi sau judecaţi pentru unele dintre cele mai mari crime din istoria acestei ţări, este un lucru nemaiîntâlnit altundeva în lumea civilizată. Faptul că aceşti membri mai sunt şi aleşi drept primari, denotă şi degradarea socială şi morală a unei părţi a cetăţenilor acestui stat.

Astăzi am mai aflat şi că o comisie de selectare a candidatului pentru funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie, a propus-o în această funcţie pe doamna Veronica Drăgălin. Este o reprezentantă a diasporei care a crescut şi s-a realizat în SUA. Dacă va ajunge în fruntea Procuraturii Anticorupţie ar fi, desigur, un pas bun şi salutar. Un om şcolit şi realizat în sistemul de justiţie din SUA este ca o gură de oxigen pentru sistemul nostru. Primul lucru pe care ar trebuie însă doamna Drăgălin să-l facă, e curăţenia în interiorul acestei Procuraturi, care colcăie în continuare de corupţi, oameni care au slujit şi slujesc în continuare cele mai odioase figuri din istoria acestuia stat: Plahotniuc, Şor, Platon, Andronachi.

Şi apropo de Tauber şi ridicarea imunităţii pentru a doua oară. Doamna Victoria Furtună, cea care a dispus clasarea primului dosar în care era vizată Tauber, salvând-o practic de la puşcărie, activează astăzi chiar în Procuratura Anticorupţie. Ar fi bine să vedem ce a stat la baza deciziei doamne Furtună. Care sunt argumentele legale, juridice, ce au determinat-o să ia această decizie. Chiar erau nevinovate Tauber şi Apostolova sau a fost altceva la mijloc? Pentru mine şi cred că şi pentru toţi telespectatorii întrebarea este, desigur, una retorică. Procurorul general interimar Dumitru Robu şi Veronica Drăgălin, din momentul în care va prelua şefia Procuraturii Anticorupţie, ar trebui însă şi să ne răspundă la această întrebare din punct de vedere legal. După ce, desigur, îi vor cere explicaţii Victoriei Furtună!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!