De 20 de ani, crește fructe și legume bio pe o suprafață de aproape trei hectare
De 20 de ani, cultivă fructe și legume bio pe o suprafață de aproape trei hectare. Vorbim despre Angela Bejenari, o femeie din satul Plop, raionul Dondușeni, care muncește de dimineața până seara în grădina și sera sa pentru a crește produse naturale. Deși această ocupație îi aduce plăcere, femeia spune că nu prea are unde să-și comercializeze marfa și este nevoită sa facă naveta la Chișinău pentru a-și găsi clienți.
Agriș, coacăză neagră și roșie, mure sau zmeură. Găsești de toate în sera și în grădina Angelei Bejenari. În spatele fiecărui fir verde este o muncă imensă, a declarat femeia jurnaliștilor de la TV Nord.
ANGELA BEJENARI, antreprenoare: "Scopul nostru este de a crește ceva sănătos să nu fie pe lângă acele elemente nutritive și elemente dăunătoare, pentru că, tu mănânci bine și să îți poți faci probleme. Aici avem diferite pomușoare, un asortiment de agriș, coacăză neagră, coacăză roșie, avem mure, avem plantată zmeura, mai avem o grădina, vreau să vă zic că, totul este absolut ecologic, nu se tratează cu niciun fel de chimie."
Antreprenoarea folosește resturile vegetale colectate din sat drept îngrășăminte naturale.
ANGELA BEJENARI, antreprenoare: "Ca îngrășăminte pentru plantele noastre și pentru seră, noi, de-obicei folosim resturile vegetale și băligarul de grajd, pe care îl colectăm de la persoanele din sat de încredere. La fermele mari sunt administrate medicamente, antibiotice, mâncare cu adaosuri, care nu este benefică pentru creșterea plantelor ecologice și noi avem câteva persoane care au câte o văcuță, două, noi îi ajutăm și pe ei."
Resturile vegetale sunt colectate cu un mic tractor ce a fost cumpărat printr-un proiect de dezvoltare rurală.
ANGELA BEJENARI, antreprenoare: "Printr-un proiect de la GAL, am beneficiat de un grant și am cumpărat un tractor mic, cu căuș care ne ajută să colectăm acest băligar și noi este adus anul acesta, urmează să fie udat, amestecat cu resturi vegetale și cu un pic de sol și măcar de două, trei ori pe an să fie amestecat."
Angela Bejenari se plânge că nu are unde să-și vândă produsele în Dondușeni, așa că este nevoită să facă naveta la Chișinău.
ANGELA BEJENARI, antreprenoare: "O provocare pentru mine și la moment este piața de desfacere, deoarece, prețurile la noi sunt ridicate, iar să avem noi o piață proprie, unde să ne putem aduna mai mulți producători ecologici să putem convinge consumatorul că da, noi suntem, nu prea există. Singura piață este la Chișinău."
Costurile afacerii cu produse naturale ar fi mult mai mici dacă nu ar fi nevoită să facă o cale lungă pentru a le vinde. Femeia speră însă că într-o zi va putea să-și vândă marfa în Dondușeni.








