A muncit mai bine de zece ani în Italia și acolo a îndrăgit cultura pastelor
Făcut acasă 21 februarie 2022, 16:39 | 1709

A muncit mai bine de zece ani în Italia, unde a îndrăgit bucătăria autentică. Când a revenit acasă, i-a surprins pe cei apropiați cu noua ei pasiune - prepararea pastelor! Familia și prietenii au rămas uimiți de gustul adevăratelor paste italiene artizanale. Femeia are planuri mari, iar accentul îl pune pe calitate. Despre cine este vorba, aflați în reportajul realizat de Eugenia Apostu.

După ani de zile departe de casă, Galina Șelari s-a hotărât să revină acasă, în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei. Pentru că s-a îndrăgostit de mâncarea tradițională a italienilor și pentru că a învățat acolo cum se fac acestea, a căutat să vadă dacă pe piața de aici sunt astfel de produse. Pentru că nu le-a găsit, Galina Șelari s-a hotărât să pune pe roate o afacere în acest domeniu. Sprijin de nădejde fiindu-i familia:

GALINA ȘELARI, producător din Jora de Mijloc, Orhei: "Eu, lucrând mai bine de zece ani în Italia, am lucrat în restaurant, cafenea fiind specializate în acest domeniu și fiind atâta timp în mijlocul lor, unde felul întâi, cum la noi sunt supele, la ei sunt pastele. Astfel am văzut tehnologia preparării diferitor tipuri de paste."

Italia i-a insuflat din prima dragostea față de pastele artizanale:

GALINA ȘELARI, producător din Jora de Mijloc, Orhei: "M-a frapat diversitatea care este, fiindcă după atele generale, italienii au peste trei sute de tipuri de paste: pastele proaspete, uscate, umplute. La noi, bunăoară nu este această cultură, fiindcă mâncăm mai rar paste."

După ce-și încheia orele de muncă, mergea acasă și exersa, împreună cu nepoțelul, care adoră pastele. Au urmat zeci de ore de master class și așa a învățat cum se fac pastele artizanale:

GALINA ȘELARI, producător din Jora de Mijloc, Orhei: "Am revenit acasă, nu mai plec și îmi place să probez, să diversific, să combin culorile. Iată de aici și s-a pornit, susținerea este foarte mare din partea copiilor mei. Am o fiică și un fecior și ei trăind în străinătate mă ajută, mă susțin și cu publicațiile web."

Pentru pastele perfecte, contează fiecare ingredient. Galina a învățat să aleagă minuțios toată gama necesară...

GALINA ȘELARI, producător din Jora de Mijloc, Orhei: "Eu am toate produsele de casă, ouăle le folosesc de la găinile mele de casă. Făina de calitate superioară, căutăm producători, care nu prea stropesc grânele, căutăm făina biologică."

Sunt colorate și aromate, dar sută la sută eco:

GALINA ȘELARI, producător din Jora de Mijloc, Orhei: "În ceia ce privește coloranții naturali, folosesc spanacul, sfecla roșie, pe care le am în grădina mea chiar. Folosesc curcuma și când am la dispoziție praf din floare de șofran."

Galina Șelari își dorește ca pe viitor să deschidă un adevărat laborator al pastelor italiene și să învețe femeile de aici cum se fac și se prepară adevăratele paste italiene.

Opinia ta contează. Comentează!