Ofițerul care face furori la SPIA - Jurnalul Săptămânii, 10 Iulie
Femeile Moldovei 10 iulie 2021, 20:30 | 1033

A făcut liceul în America. A studiat științe politice internaționale în China, iar în 2020 a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. De mai bine de un an activează în calitate de ofițer principal în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne. Lidia Sanduleac lucrează cot la cot cu colegii ei bărbați. În spatele acestui înveliș de fier se află o femeie puternică și motivată, care vrea să ofere sprijin celor ce au nevoie.

Lidia Sanduleac are 28 de ani și de aproximativ un an și jumătate de zile este ofițer principal în cadrul SPIA. Lidia seamănă cu o pasăre pentru care cuibul s-a dovedit mult prea mic. Deşteaptă şi descurcăreaţă, a cutreierat lumea de la o vârstă fragedă pentru a învăţa carte. A făcut liceul în America.

„În anul 2008 am fost caștigătoarea bursei schimb de experiență FLEX. Am plecat un an în America și am învățat în ciclu liceal, acolo mi-am dat eu seama că aș vrea să îmi fundamentez o carieră diplomatică în relațiile internaționale și astfel după aceasta am continuat toată activitatea în această sferă și în clasa XII-a am depus acte la diferite burse pe domeniul relațiilor internaționale.”

Având rezultate foarte bune la învăţătură şi fiind declarată ”voluntarul anului” în Republica Moldova, Lidia a primit o bursă la Universitatea de Stat din Chişinău, dar ea îşi dorea mai mult. Au studiat Ştiinţe politice la Universitatea din Wuhan, din China.

„Am învățat trei ani în orașul Wuhan, o metropolă care de fapt a devenit foarte cunoscută odată cu pandemia, dar vreau să vă zic că în anul 2012, la fel a fost o epidemie în Wuhan cu care am fost contaminată atunci, însă nu a fost atât de dispersată la nivel global. În China am învățat limba chineză și am făcut studii în domeniul științelor politice internaționale.”

Chiar dacă a fost studentă, Lidia a reușit să țină cursuri de limbă engleză în diverse instituții și a prezentat o emisiune de divertisment alături de un jurnalist chinez.

„Am activat ca profesoară de limba engleză, am fost prezentatoare la televiziunea Wuhan TV la o emisiune de divertisment, deci parcursul meu profesional în China a fost unul foarte controversat în diferite domenii.”

Lidia Sanduleac își dorea o carieră diplomatică, dar lucrurile s-au mai schimbat între timp. Și-a dorit un viitor stabil și a ales medicina. Își dorea să devină chirurg. Mai târziu a dorit să combine Medicina cu Dreptul.

„În contextul pandemiei, anul trecut am avut această propunere de a veni ca expert în analiza tuturor fișelor epidemiologice și totodată a procesului de contaminare cu virusul COVID-19 a funcționarului public cu statut special din cadrul MAI. Eu sunt medic de profesie de jurie și de facto și astfel am fost anunțată că aș putea veni în această poziție în cadrul SPIA.”

Pentru Lidia Sanduleac această funcție înseamnă vocație, spirit civic, perseverență și devotament. De mai bine de un an, cu mândrie și plăcere își exercită munca în calitate de ofițer principal în cadrul SPIA.

Știe să facă față tuturor provocărilor întâlnite, nu mai dă importanță greutăților, însă niciodată nu uită că este femeie. Lidia pune suflet în ceea ce face, astfel că își dorește să dea mai departe ceea ce a învățat în ultimii ani.

„Dar astăzi vreau să vă zic că toate abilitățile care le-am consolidat pe parcursul anilor, astăzi în cadrul MAI și Serviciului în care activez îmi servește foarte bine.”

Munca Lidiei Sanduleac presupune uneori situații de risc, rețineri, audieri, amenințări sau opunere de rezistență.

„Cu siguranță este dificil, este o provocare, avem responsabilități mari, avem un angajament. Noi suntem etalonul ordinii publice, respectiv, trebuie să cunoaștem și să fim conștienți de faptul ce facem și înafara orelor de serviciu să avem o prestație mai deosebită, pentru că SPIA are misiunea de a proteja sistemul administrativ al MAI.”

Lidia Sanduleac se bucură de un mare succes pe plan profesional și de o familie de nota zece, care o susține în toate.

Opinia ta contează. Comentează!