Expert-Grup: PIB-ul va crește în 2021 cu 5,4%, dar vor scădea investițiile și nu vor fi create locuri noi de muncă
Economic 16 februarie 2021, 15:41 | 2159

În anul curent, economia Republicii Moldova ar putea să se revigoreze după șocul suferit în 2020, iar Produsul Intern Brut ar urma să înregistreze o creștere de 5,4 la sută. Prognoza a fost făcută de economiștii Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”, care și-au prezentat astăzi noua ediție a studiului economic ”MEGA”. Această creștere a PIB-ului nu va fi însă în măsură să genereze investiții substanțiale și noi locuri de muncă, deoarece consecințele ”corona-crizei”, dar și ale deciziilor politicienilor din 2020 vor mai fi resimțite.

STAS MADAN, economist superior al Expert-Grup: "Republica Moldova, conform estimărilor noastre, va avea în 2020 un regres economic de 6,5%, pe care dacă îl comparăm cu ceea ce era inițial în buget - creșterea de 3,8% - atunci economia a pierdut peste zece puncte procentuale. Este cea mai mare descreștere economică din ultimii 20 de ani, mai mare chiar și decât în anul 2009."

Experții spun că intervenția statului în contextul crizei economice provocată de pandemie a fost insuficientă, iar mii de afaceri au ajuns la faliment. Ei au calculat că pachetul de suport, oferit de Guvern în anul 2020 oamenilor de afaceri și populației, a reprezentat circa unu la sută din Produsul Intern Brut, fiind cel mai mic din regiune.

STAS MADAN, economist superior al Expert-Grup: "Dacă vedem comparația cu alte țări în aceeași bază de date a Băncii Mondiale, vedem că în Republica Moldova doar 5,9% din întreprinderi au menționat că au primit sau așteaptă să primească careva ajutor din partea statului. Spre comparație, avem Rusia cu 26%, România - cu 48% sau Polonia, care are aproape 80%."

Ceea ce ține de prognozele pentru anul curent, experții spun că 2021 va fi un an al recuperării economice, dar aceasta nu va fi mai puternică decât pierderea suferită în 2020.

ADRIAN LUPUȘOR, director executiv al Expeert-Grup: "Pentru anul curent, 2021, prognozăm o creștere economică relativ înaltă de 5,4% și această creștere, cel mai probabil, va fi determinată de un an agricol mai favorabil care va duce la reanimarea consumului intern, iar ameliorarea situației economice pe extern, la fel, ar putea să impulsioneze exporturile care vor crește cu un ritm mai rapid decât importurile."

Pe de altă parte, experții spun că în anul curent vor scădea investițiile atât în sectorul public, cât și cel privat. Respectiv, nu vor fi create locuri noi de muncă. Totodată, este anticipat un deficit bugetar înalt, de aproape 7 la sută, iar inflația nu ar trebui să depășească nivelul de 5 la sută. Cei de la Expert-Grup au mai atras atenția că ”cel mai mare risc pentru Banca Națională, sectorul financiar și, în general, pentru securitatea economică a statului îl reprezintă acțiunile iresponsabile ale politicienilor și măsurile populiste”.

Opinia ta contează. Comentează!