Singura organizație non-profit specializată exclusiv în prevenirea și reducerea risipei alimentare este Banca de Alimente
Puțin peste 75 de kilograme, anual! Atâta mâncare aruncă la coș fiecare cetățean al Republica Moldova. „Pierderea este echivalentă cu aproximativ trei mii de vagoane”, afirmă expertul în economie Veaceslav Ioniță. Singura organizație non-profit specializată exclusiv în prevenirea și reducerea risipei alimentare este Banca de Alimente. Instituția a marcat recent patru ani de activitate.
OLEG PARASCHIV, directorul Băncii de alimente: "Anul trecut de exemplu am recuperat 210 tone de produse alimentare, dar dacă să analizăm ce am făcut noi în patru ani înseamnă peste 440 de tone de produse alimentare care au fost transformate în 880 de mii de porții de mâncare. Este mult când ne gândim că nu se recupera nimic, dar este foarte puțin dacă ne gândim la cât în continuare se aruncă pentru că o treime din produse sunt aruncate."
Banca de Alimente reprezintă un mecanism practicat la nivel internațional, prin care surplusul de produse alimentare sigure pentru consum ce riscă să fie aruncate de către operatorii din lanțul agroalimentar sunt donate către Bancă. Ulterior, aceste produse sunt distribuite către serviciile sociale, care deservesc persoane nevoiașe. „Practic fiecare om sărac ar putea fi hrănit gratis, dacă noi nu am risipi”, afirmă expertul în economie Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Din nefericire suntem și continuăm a fi mari risipitori de produse alimentare. Nu aruncăm atât de mult ca și țările dezvoltate. Acolo risipa e mai mare, dar și la noi ea este. Noi vorbim de 76 de kilograme de produse alimentare pe care fiecare cetățean din Moldova aruncă. Asta este un tren de vreo trei mii de vagoane, deci kilometri întregi de produse alimentare se aruncă. Mâncarea pe care noi o aruncăm anual este de ajuns ca să hrănim un milion de oameni săraci din țara."
Produsele alimentare sunt cel mai des aruncate pentru că nu reușesc să fie vândute în timp util, au un ambalaj stricat sau pur și simplu au un termen care expiră în curând. Unii oameni de afaceri contribuie prin monitorizarea produselor și direcționarea acestora către Banca de Alimente, dar problema persistă.
IRINA URSU, antreprenor: "În Republica Moldova există în continuare o risipă de alimente pentru că probabil încă mulți agenți economici sunt încă reticienți de a dona aceste produse în timp util pentru a fi transformate în hrană pentru oamenii vulnerabili. "
ROXANA BURUIANĂ, specialist în comunicare la o rețea de magazine: "Aici vine și rolul angajaților, ei au fost instruiți ca să sorteze toate alimentele care sunt aproape de data de scadență și care sunt perfecte pentru consum, dar au un aspect diform. Banca de alimente le preia, le aduce la acest depozit. Sunt donate, duse către cantinele sociale, unde sunt pregătite prânzurile calde pentru persoanele social vulnerabile."
Banca de Alimente este singura organizație non-profit din Republica Moldova specializată exclusiv în prevenirea și reducerea risipei alimentare. În cei patru ani de activitate, organizația a colaborat cu 77 de antreprenori.








