În șapte luni ale anului, datoria de stat a crescut cu circa opt miliarde de lei
Economic 28 august 2020, 20:07 | 1964

În șapte luni ale acestui an, datoria de stat a Republicii Moldova a crescut cu aproximativ opt miliarde de lei sau cu peste un miliard în fiecare lună. Asta arată datele Ministerului Finanțelor. Mai mult, această sumă, de opt miliarde de lei, este de patru ori mai mare decât datoriile acumulate în ultimii trei ani. Unii experții economici notează că Guvernul se împrumută masiv ca să-și poată finanța cheltuielile exagerate - în mare parte electorale - incluse într-un an bugetar extrem de dificil.

Datele Ministerului Finanțelor arată că, la sfârșitul lunii iulie, datoria de stat a Republicii Moldova a ajuns la 60,8 miliarde de lei, în creștere cu circa opt miliarde lei față de sfârșitul lunii decembrie 2019. Astfel, în şapte luni ale acestui an, datoria de stat externă și internă a crescut cu peste 15 la sută.Datoria externă s-a majorat cu 4,5 miliarde de lei, iar cea internă - cu 3,5 miliarde. Cea din urmă s-a acumulat preponderent din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat pe piața primară. Cu alte cuvinte, Guvernul s-a creditat de la băncile din țară. Expertul economic Veaceslav Negruța atrage atenția asupra consecințelor creditării statului pe piața internă.

VEACESLAV NEGRUȚA,economist: "Observăm o poftă crescândă a Guvernului de a lua cu împrumut ca să-și poată finanța cheltuielile exagerate (în mare parte electoral motivate), incluse într-un an bugetar extrem de dificil. Din păcate, creșterea datoriei de stat revine și creșterii datoriei interne de stat. Asta înseamnă că resursele creditare ale băncilor comerciale nu sunt îndreptate spre sectorul privat cu dobânzi mai mici, ci spre sectorul guvernamental pentru finanțarea cheltuielilor publice."

Veaceslav Negruța a mai declarat penru postul nostru de televiziune că tendința de îndatorare a statului va continua și va fi și mai evidentă în perioada august-octombrie, în special pe partea de datorie internă, având în vedere deficiențele de accesare a finanțării extrene. Potrivit expertului economic, faptul că Guvernul se împrumută tot mai mult de la băncile comerciale din Moldova afectează sectorul privat și agenții economici din țară, deoarece ei se vor credita în condiții mai puțin avantajoase și la dobânzi mai mari. L-am sunat pe consilierul în comunicare al prim-ministrului, Boris Harea, pentru comentarii, dar el nu ne-a răspuns la telefon.

Opinia ta contează. Comentează!