Lava vulcanului Cumbre Vieja, aflat în erupţie, a distrus o fabrică de ciment
Externe 12 octombrie 2021, 18:07 | 891

Circa 3.000 de locuitori de pe insula spaniolă La Palma au primit luni ordinul de a rămâne în locuinţele lor, după ce lava vulcanului Cumbre Vieja, aflat în erupţie, a distrus o fabrică de ciment. Sunt posibile eliberări de gaze toxice, au avertizat autorităţile, citate de AFP.

Fabrica de ciment a fost traversată de o scurgere de lavă provenită de la vulcanul, care a erupt pe 19 septembrie.

MIGUEL ANGEL MORCUENDE coordonatorul celulei de urgență: "O zonă a fabricii de ciment a luat foc. Prin urmare, şi până când vom putea analiza dacă calitatea aerului permite o viaţă normală, am decis să cerem locuitorilor să rămână în case."

Potrivit autorităților, 2.500 - 3.000 de persoane trebuie să rămână în locuinţele lor în zonele din proximitatea fabricii de ciment situate în vestul insulei din arhipelagul Canare.

Erupţia vulcanului Cumbre Vieja nu a provocat morţi sau răniţi, însă a dus la evacuarea a peste 6.000 de persoane, dintre care unele şi-au pierdut toate bunurile sub scurgerile de lavă, care au distrus aproape 600 de hectare şi peste 1.200 de clădiri, conform autorităţilor spaniole.

Aeroportul din La Palma a fost redeschis în weekend, după ce fusese închis de joi din cauza cenuşii acumulate pe piste, a informat operatorul aeroportuar Aena, precizând că toate celelalte aeroporturi din Insulele Canare sunt operaţionale, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!