Violențele continuă în Statele Unite
Externe 5 iunie 2020, 19:53 | 1448

Portestele care au cuprins Statele Unite ale Americii durează deja a noua zi consecutiv.

Manifestatii numeroase au avut loc in peste 140 de orase din SUA. Confruntari violente intre manifestanti si politie, dar si jafuri asupra magazinelor au fost raportate la New York.

Desi protestele au fost in mare parte pasnice pe timp de zi, dupa lasarea intunericului anumite grupuri au recurs la acte de vandalism si incendieri. Oamenii din cartierele sarace au cel mai mult de patimit din cauza talharilor.

In Washington, multimea a ramas in parcul Lafayette si in alte parti ale Capitoliului dupa lasarea intunericului, in ciuda asigurarilor date de Donald Trump de a elimina ceea ce a numit actiuni ale „huliganilor” si „talharilor”, folosind Garda Nationala sau chiar armata americana.

Violentele din strada, mai ales din partea politiei, au devenit motiv de furie pentru intreaga tara. Scenele filmate de un reporter sunt tulbutatoare si au fost distribuite de milioane de americani. Un batran de 75 de ani a fost pus la pamant de ofiteri, la un protest, desi barbatul nu incalcase nicio lege.

In New York, mii de protestatari au scandat si aplaudat ignorand interdictia de circulatie pe timp de noapte impusa dupa ora locala 8. Violentele au continuat pe strazi, dupa ce politia a inceput sa loveasca in protestatarii pasnici. De la începutul protestelor, 20 de oameni și-au pierdut viața.

George Floyd, in varsta de 46 de ani, a murit dupa ce un politist i-a pus genunchiul pe gat pentru a-l imobiliza. Toti cei patru politisti implicati in moartea lui Floyd sunt acuzati de omor si complicitate la omor. 

Opinia ta contează. Comentează!