Lloyd Austin a sosit luni în Georgia, prima etapă a turneului său în regiunea Mării Negre
Externe 18 octombrie 2021, 15:49 | 660

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit luni în Georgia, prima etapă a turneului său în regiunea Mării Negre. După Georgia, Austin se va deplasa în Ucraina şi România. Scopul ministrul american al apărării este să consolideze alianţele cu ţările supuse presiunii Rusiei. Austin va sublinia atât în Georgia, cât și în Ucraina, că există o ușă deschisă către NATO și va încuraja națiunile să facă schimbările necesare, pentru a deveni membre ale alianței defensive, transmite France Presse.

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, este primul şef al Pentagonului care vizitează Georgia, din 2014. El va căuta să reînnoiască un program de formare militară şi va afişa angajamentul Statelor Unite faţă de Tbilisi, care cere de mai mulţi ani să devină membru cu drepturi depline al NATO, a declarat un oficial american din domeniul apărării. „Asigurăm și consolidăm suveranitatea țărilor, care se află în prima linie a agresiunii rusești”, a precizat sursa citată.

Moscova se opune oricărei decizii în sensul unei evoluţii a statutului Georgiei de la ţara parteneră a NATO la membru pe deplin integrat.

După Georgia, Austin se va deplasa în alte două ţări riverane Mării Negre, Ucraina şi România, cu acelaşi mesaj de susţinere împotriva Rusiei, notează AFP. Ucraina se află în conflict cu Rusia, iar forțele rusești au ucis aproximativ 14.000 de ucraineni în regiunea Donbas și în jurul acesteia din 2014. De asemenea, Rusia a anexat ilegal Crimeea.

Austin va sublinia atât în Georgia, cât și în Ucraina, că există o ușă deschisă către NATO și va încuraja națiunile să facă schimbările necesare pentru a se califica pentru a deveni membre ale alianței defensive.

În context, oficialii de la Pentagon au numit România un „aliat model”, iar Austin va exprima aprecierea Americii. „România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO, așa că avem ocazia să apreciem acest lucru”, a declarat oficialul de la Pentagon.

Toate cele trei țări se învecinează cu Marea Neagră, iar Lloyd J. Austinn va vorbi cu liderii lor despre securitatea la Marea Neagră și va încerca să consolideze cooperarea între aceste națiuni. Pentagonul consideră această regiune un potenţial punct fierbinte, în special de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, notează AFP.

Ministrul american al apărării va aborda aceste probleme în cursul discuţiilor, pe care le va avea joi şi vineri la Bruxelles la summitul cu omologii săi din NATO. Miniștrii vor studia agenda NATO 2030, care urmărește să mențină alianța puternică și relevantă în viitor.

Opinia ta contează. Comentează!