La 30 aprilie, în fiecare an, peste 190 de ţări celebrează Ziua internaţională a jazzului
Monden 30 aprilie 2020, 20:14 | 1356

La 30 aprilie, în fiecare an, peste 190 de ţări aniversează Ziua internaţională a jazzului. Proclamată în noiembrie 2011, Ziua este destinată conştientizării asupra virtuţilor jazz-ului ca un mijloc de educaţie, ca o forţă de cooperare între oameni.

„Ziua Internaţională a Jazzului” a fost stabilită la solicitarea artistului american de jazz Herbie Hancock, ambasador al bunăvoinţei pe lângă UNESCO.

Jazz-ul este un gen de muzică afro-americană, creat la începutul secolului trecut de către comunităţile de negri şi creoli din sudul Statelor Unite, bazat în mare parte pe improvizaţie, pe o abordare originală a sonorizării şi o punere în valoare specifică a ritmului. Stilul s-a născut pe teritoriul american din două tradiţii muzicale diferite: cea europeană şi cea africană. Noul limbaj muzical a reprezentat o revoluţie iniţiată de oamenii de culoare din Statele Unite ale Americii, dornici să interpreteze muzica instrumentală şi vocală pe înţelesul tuturor. O muzică colorată şi viguroasă, despre ai cărei interpreţi se spunea că “trăiau simultan actul creaţiei şi al expresiei”.

Mult timp considerată o muzică de bar şi de dans, jazz-ul a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate. Desemnat de cel de-al 100-lea Congres al Statelor Unite drept "o comoară naţională americană rară şi valoroasă", jazz-ul acţionează ca o forţă, care sparge barierele, scrie jazzyday.com.

Melodia „Empty Bed Blues”, în interpretarea celebrei Bessie Smith, este considerată de unii muzicologi drept „jazz-ul absolut”.

Dintre marii artişti ai jazzului românesc SUNT Johnny Răducanu, Aura Urziceanu sau Lucian Ban. 

Opinia ta contează. Comentează!