Pâine ca la mama acasă, la Cahul
Făcut acasă 20 august 2021, 20:16 | 1635

Gustul pâinii coapte în condiții de casă este, pentru mulți, o plăcută amintire. Nu și în Cahul, unde locuitorii adulmecă acest gust în fiecare zi. O brutărie coace pâine ca pe vremea bunicilor, din aceleași ingrediente și după aceeași rețetă. Tot ce iese din cuptor este destinat exclusiv localnicilor.

Eufrosinia Fabian a muncit mai mulți ani printre străini, dar acum câțiva ani a revenit la baștină și a pus pe roate o afacere cu gust, ca la mama acasă: EUFROSINIA FABIAN, proprietara brutăriei: "Am muncit nouă ani peste hotare, în Italia și am hotărât să mă întorc acasă. Totuși acasă este mai bine decât peste hotare. Acolo trebuie să depinzi d cineva, dar aici nu depinzi de nimeni. Mai bine ca acasă nu este nicăieri."

Pentru a dezvolta o afacere, nu e neapărat să investești mulți bani, ci mult suflet.

EUFROSINIA FABIAN, proprietara brutăriei: "Noi producem cinci feluri de pâine. Pâine de casă, colaci cu in, pâine integrală, baghete, pâine clasică. Producem chifle, plăcinte în aluat, cârnaț în aluat, biscuiți, biscuiți de casă. Totul natural facem."

Până a fi împletiți colacii și dați la cuptor, este pregătit aluatul. Și nu oricum, dar după o rețetă veche, pe care o găsești doar la Cahul. SVETLANA JANTÂC, angajată la brutărie: "Ca aluatul să fie bun și afânat bine, este nevoie ca să fie prelucrat 10 minute. Pornim aparatul, îl amestec bine și vedem când este gata. Când este gata, el are o formă frumoasă."

Pâinea se face din altfel de aluat, dar, la fel, pregătit după o rețetă ca la bunica.

TATIANA FLOREA, angajată la brutărie: "Noi aici facem pâine de casă. În malaxorul acesta punem 45 de kilograme de făină. Punem 10 plămădeți făcuți de noi, de casă. Rețeta este tradițională, luată din bătrâni, cum se făcea odată acasă, fără drojdii, fără nimic, numai cu plămădeți de casă...Noi depunem toată dragostea și efortul ca pâinea să iasă gustoasă, frumoasă și să avem cât mai mulți cumpărători."

Tot ce se coace aici - aici rămâne. Toate produsele sunt comercializate doar în Colibași.

EUFROSINIA FABIAN, proprietara brutăriei: "Vrem ca mereu oamenii să aibă pâine caldă pe masă, toate celea să fie proaspete, de la pâine, până la chifle."

Produsele se bucură de mare popularitate în rândul locuitorilor din Cahul, pentru că sunt făcute fără adausuri și sunt mereu proaspete.

Opinia ta contează. Comentează!