Muncește cot la cot cu bărbații - Jurnalul Săptămânii, 30 Octombrie
Femeile Moldovei 30 octombrie 2021, 20:25 | 1914

Puține femei reușesc într-o profesie, practicată preponderent de bărbați. Ușor-ușor, însă, reprezentantele sexului frumos își fac loc în această lume. A izbutit și Valentina Ion, care muncește cot la cot cu bărbații în poliție. Mai exact, în Inspectoratul Național de Investigații al IGP. Să o cunoatem.

Ca oricare altă copilă de vârsta ei, Valentina la o carieră de succes. Simțea că trebuie să facă totul pentru a obține ce își dorește. A vrut o meserie frumoasă, curată și demnă. Când a zis că vrea să îmbrace uniforma de polițist, familia a spus ”bine”.

VALENTINA ION, ofițer superior de investigații, Inspectoratul Național de Investigații al IGP: "În copilărie , în atitudinea tatălui și în câteva vorbe era clar că tu o să lucrezi în poliție, posibil și după comportament și caracter, pe care îl aveam. Pană în prezent sunt sigură că mama mă susține, este mandră, chiar dacă nu poate să se laude că fata mea e acolo. Dar poate și mai mandră ca mine de activitatea mea."

După absolvirea Universității de Studii Europene, facultatea drept public, Valentina Ion a făcut masterat la drept economic. Acum este ofițer superior de investigații al Inspectoratului Național de Investigații al IGP, unde ar fi găsit exact ceea ce căută.

VALENTINA ION, ofițer superior de investigații, Inspectoratul Național de Investigații al IGP: "Foarte bine, este perfect, este colegialitate, de invidie nici nu poate fi vorba sau concurență. Îți găsești colegul potrivit, colegii potriviți , se formează o grupă potrivită cu care activezi zilnic. Coincid gândurile, coincid ideile și toate acțiunile, care urmează a fi făcute. Este perfect."

De mai bine de șapte ani, Valentina este la datorie, fie zi, fie noapte, și nu regretă alegerea făcută.

VALENTINA ION, ofițer superior de investigații, Inspectoratul Național de Investigații al IGP: "Fiecare zi este plină de evenimente, de măsuri care nu se cunoaște finalul, ce va fi în continuare și când ajungem acasă. Aceleași emoții. Da, sigur, primele zile de activitate au fost emoții grozave. Studiul e unul, realitatea e alta, doar că am mers înainte. Nu au fost probleme în activitate."

Ca ofițer de investigații, Valentina Ion are cu ce se lăuda, iar meseria i s-ar potrivi ca o mănușă.

VALENTINA ION, ofițer superior de investigații, Inspectoratul Național de Investigații al IGP: "Sigur, la reținere participăm inclusiv doamnele, să vă spun că este un caz aparte sau grav sau periculos, da sunt. Fiecare caz este special, fiecare caz inhibă și o frică și o precauție, la fiecare în parte. Aș putea să vă povestesc însă fiecare caz este individual și într-adevăr interesant și periculos care pune în pericol viața tuturor participanților. Este un proces într-adevăr interesant ceea ce nu se publică, ceea ce nu se vede, dar e o acțiune interesantă și într-adevăr captivantă pentru oricine."

Zeci de ofițeri sunt acum în echipa Inspectoratului Național de Investigații. Unii muncesc la descoperirea infractiunilor deosebit de grаvе, alții au grijă de urmărirea și tragerea la răsрundеrе а celor care intră în conflict cu legea. În această meserie trebuie să ai calități deosebite. Fie că ești bărbat, fie că ești femeie.

VALENTINA ION, ofițer superior de investigații, Inspectoratul Național de Investigații al IGP: "Trebuie să aibă un caracter mai dur, cred că să fie pregătită pentru orice situație orice moment. Și o observație să facă față și în fine cred că orice femeie este capabilă. După cum vedem, femeile în ziua de astăzi sunt foarte bine pregătite, în toate domeniile și fac față tuturor provocărilor."

Valentina Ion ne-a mărturisit că se vede și în continuare la Inspectoratul Național de Investigații și nu ar exista niciun motiv să renunțe la munca, pe care o face cu dedicație.

Opinia ta contează. Comentează!