Liderii Uniunii Europene au dat undă verde pentru sancţionarea Belarusului
Externe 2 octombrie 2020, 16:40 | 607

Undă verde din partea liderilor europeni pentru introducerea sancțiunilor contra Belarusului după acțiunile de reprimare a opoziției. La rândul său, regimul de la Minsk a anunțat sancțiuni imediate de răspuns la adresa UE. Pe de altă parte, Kremlinul își menține poziția de sprijin față de regimul Lukașenko.

Reuniți la Bruxelles, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au ajuns la un acord în privința sancțiunilor împotriva Belarus, după ore întregi de negocieri menite să convingă Atena şi Nicosia. Solicitate de opoziţia belarusă, sancţiunile europene vizează aproximativ 40 de responsabili belaruşi acuzaţi de reprimare a opoziţiei și de fraudarea alegerilor prezidenţiale din 9 august.

Aleksandr Lukaşenko nu a fost vizat personal de sancţiunile europene. Măsurile intrate în vigoare astăzi, îngheaţă bunurile din UE ale persoanelor vizate, cărora le este de asemenea interzisă intrarea în UE.

Măsurile erau pregătite de mai multe săptămâni, dar urmau a fi aprobate în unanimitate de statele membre. Ciprul și-a condiționat acordul în privința sancțiunilor împotriva Belarus de formularea unui mesaj dur față de Turcia în vederea încetării operaţiunilor ilegale de foraj în apele sale.

La rândul său, diplomația belarusă a anunțat introducerea unei liste de sancţiuni de răspuns la adresa UE, dar a precizat că această listă nu va fi făcută publică. Pe de altă parte, Kremlinul susține că sancţiunile UE împotriva Minsk-ului sunt "mai degrabă o dovadă de slăbiciune decât de forţă" din partea europenilor. Belarus este, de mai multe săptămâni, scena unor manifestaţii fără precedent. Acestea au izbucnit după scrutinul prezidenţial contestat de opoziţie.

Opinia ta contează. Comentează!