Miniştrii sănătăţii din G7 s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron
Externe 29 noiembrie 2021, 19:34 | 1043

G7, grupul principalelor şapte economii ale lumii, i-a convocat astăzi, în reuniune de urgenţă, pe miniştrii sănătăţii, pentru a discuta despre noua tulpină Omicron a coronavirusului. Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă. Japonia, bunăoară, a anunţat că îşi va închide graniţele pentru toţi străinii.

Noua variantă a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana, începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud, începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud, ţară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19. În zilele care au trecut de la anunţul privind existenţa noii variante, cazuri de infectare cu aceasta au fost confirmate şi în ţări din alte părţi ale lumii, precum Israel, Belgia, Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia şi Hong Kong.

Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru toţi străinii în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului, la trei săptămâni după ce guvernul nipon a relaxat unele dintre restricţii pentru a permitea intrarea persoanelor care se deplasează în scop de afaceri, studenţilor şi stagiarilor din alte ţări, relatează AFP şi DPA. Guvernul nipon a anunţat de vineri prelungirea la 10 zile a carantinei la hotel pentru persoanele care vin din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia şi Zimbabwe.

Apariţia variantei Omicron a fost declarată "îngrijorătoare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care pledează totuşi pentru menţinerea graniţelor deschise.

Opinia ta contează. Comentează!