Post Scriptum cu Alex Cozer: Gațcan caută punga cu bani

Săptămâna trecută colegii mei de la Jurnal TV au prezentat o anchetă care, în mod normal ar fi trebuit să zguiduie opinia publică de la noi și să se lase cu multe percheziții, descinderi și arestări. Trăim în Moldova însă, iar aici nimic din toata astea nu s-a întâmplat. Materialul s-a bazat pe o înregistrare a unei conversații telefonice între fostul deputat Ștefan Gațcan și cumnatul său. Povestea e simplă, Gațcan, din câte povestește chiar el, a luat bani în vara lui 2020 de la Vladimir Cebotari pentru a părăsi Partidul Socialiștilor și a adera la Pro-Moldova.

Banii, așa cum se obișnuiește pe la noi, au fost luați într-o pungă – kuliok, cum se spune în limbajul neaoș. Gațcan i-a transmis kuliokul cu bani cumnatului său, iar acela i-a făcut să dispară. După ce Gațcan a fost sechestrat de socialiști, bătut prin beciuri și purtat prin podgorii, s-a întors la PSRM. Respectiv, i s-au cerut banii înapoi. Doar că Dima, cumnatul lui Gațcan, nu a mai vrut să i-i întoarcă, iar de aici a început un adevărat război între cei doi.

Noi știm că în Republica Moldova, în special în ultimii 10 ani, am avut zeci de cazuri în care deputații au trecut de la o fracțiune la alta pentru bani. De fapt, de la o fracțiune la Plahotniuc, pentru că el este cel care a înpământenit această practică în Parlamentul de la Chișinău și, potrivit lui Gațcan, tot el a fost și furnizorul banilor care au ajuns la el.

Niciunul dintre cei care au luat bani de la Plahotniuc pentru a-și schimba fracțiunea, nu a ajunsă însă la pușcărie. Așa cum nu s-a întâmplat nici cu vreunul dintre cei care au transmis banii.

Ba mai mult decât atât, singurul dosar care a vizat tangențial cazuri de corupere politică, cel cu implicarea foștilor deputați comuniști, a fost deschis pentru îmbogățire ilicită și pare și acela să se împotmolească încă înainte de a ajunge în instanță. Majoritatea celor reținuți sunt deja acasă, iar sechestrul pus pe averile tuturor transfugilor, de 7 milioane de lei, este unul ridicol de mic.

În plus, mă întreb acum, la fel cum m-am întrebat și în ziua reținerii transfugilor comuniști, ce se întâmplă cu transfugii de la PLDM? Unde sunt dosarele penale în acest caz? Pentru că absolut nimic nu se mișcă în acest sens.

La fel cum nu prea sesizez zel din partea procurorilor nici în cazul Gațcan și a dezvăluirilor făcute de colegii mei săptămâna trecută. Pentru că acolo se dau nume: Plahotniuc a dat banii, Cebotari mi-i cere înapoi, am probleme cu Damir și Candu.

Domnilor procurori, cu Plahotniuc e clar, a plecat și se pare că nu vă bateți prea tare capul de el. Dar Cebotari, a fost chemat să dea cu subsemnatul? Dar Candu? Dar Damir, cel pe care tot l-ați lăsat bine-mersi, acasă, deși e vizat într-o serie de dosare penale?

Mai urmăriți o dată materialul Jurnal TV. Poate ajunge și la mintea voastră gravitatea lucrurilor despre care se vorbește acolo!

Și apropo de același Gațcan, el mai lasă de înțeles că a fost impus să nu-și respecte angajamentele pentru care a luat bani. În acea perioadă s-a discutat mult că ar fi fost sechestrat, ținut prin beciuri, bătut, scos cu de-a sila din țară.

În cazul ăsta cum mai decurge ancheta? Vreun Furculiță, vreun Bolea, vreun Dodon, ați convocat la Procuratură? Așa-i că nu! Că nu vă duce capul, că nu există suficient interes, politic sau material, că pur și simplu nu sunteți în stare să vă faceți treaba.

Măcar îndepărtați-l pe Gațcan de la operații. Ați văzut că în aceeași înregistrare a spus că-i tremură mâinile și nu se poate concentra, din cauza că a pierdut banii. Altlfel, s-ar putea putea să ne mai trezim și cu vreo tragedie.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!