Post Scriptum cu Alex Cozer: Înțelegeri de cartel pe piața petrolieră

Republica Moldova este singura țară din Europa în care atunci când vrei să-ți alimentezi automobilul, nu contează de la care distribuitor de carburant o faci. Și nu contează nici ca preț și nici din punctul de vedere al calității benzinei și motorinei. Asta pentru că prețurile sunt peste tot exact la fel, iar indiferent de numele benzinăriei la care alimentați, carburantul este practic același.

Această practică dăinuie în Republica Moldova de ani de zile. Și ea nu a putut fi curmată niciodată. Pentru că în cea mai săracă și coruptă țară din Europa, nababii din industria carburanților întotdeauna s-au înțeles între ei, iar concurență reală nu există și nu a existat. Pentru astfel de practici, în alte țări se aplică amenzi de sute sau chiar miliarde de euro. Spre exemplu în România, doar în 2012 a fost aplicată o amendă de peste 200 de milioane de euro. În condițiile în care chiar și atunci, peste Prut exista o concurență mult mai reală decât cea de la noi, dintotdeauna. A fost și în Republica Moldova o intenție de a amenda petroliștii.

Exact acum un an, în aprilie 2021, în presă a apărut un raport al Consiliului Concurenței din care reieșea că jucătorii de pe piața de carburanți, în special 6 cei mai mari, acționează concertat. Că își coordonează politica de prețuri, că discută la telefon între ei sau se întâlnesc pentru a se asigura că nu iese nimeni din politica de cartel.

Și mai grav, indiferent de benzinăria la care alimentezi, în mașina ta ajunge practic același carburant. Pentru că în jur de 80% din motorina adusă astăzi din Moldova provine de la 2 companii, iar 99% din benzină de la 3 companii. Astfel, 3 companii, cele mai mari de pe piață, cu rafinării în România, își impun propriul carburant la toate benzinăriile. Iar dacă cineva, o companie mai mică sau una locală ar dori să facă un pas spre stânga sau spre dreapta, atunci se poate trezi că nu i se va mai livra carburant.

Așadar, raportul a fost definitivat acum mai bine de un an de zile. Iar la finalul său se preciza că amenzile care trebuiau aplicate companiilor petroliere puteau să depășească 600 de milioane de lei. Și mare atenție, raportul viza doar practicile anticoncurențiale pe anii 2019 și 2020. 600 de milioane de lei pe care acești nababi i-au scos direct din buzunarele noastre prin prețuri umflate.

Iată a trecut un an, iar acești bani, care ar fi utili pentru economia națională și ar majora, spre exemplu fondul rutier național cu peste 42%, așa și nu au mai ajuns în bugetul statului. Pentru că amenda nu s-a mai aplicat, iar raportul stă și se prăfuiește pe undeva.

Asta chiar dacă și astăzi toate companiile petroliere afișează aceleași prețuri la panou și nimic în esență nu s-a schimbat. Și chiar dacă Consiliul Concurenței are și un președinte nou, Alexei Gherțescu, numit deja de mai bine de 2 luni.

Domnule Gherțescu, am analizat activitatea Consiliului Concurenței în aceste luni, și de pe site-ul instituției am aflat că v-ați ocupat doar cu seminarii și întrevederi. Și nimic mai mult. Poate totuși revenit la acest raport privind înțelegerile de pe piața carburanților? Poate îl îmbunătățiți? Poate aplicați acele amenzi în acest an de criză.

Dar poate, domnule Gherțescu, vă uitați ce se întâmplă și pe alte piețe? Spre exemplu cea a construcțiilor, acolo unde o companie extrem de dubioasă are exclusivitate la vânzare pe teritoriul Republicii Moldova la betonul și metalul produs în uzinele de la Râbnița. Iar aceasta e o practică profund anticoncurențială, ce durează de ani buni.

Sau să analizați cartelul de pe piața de retail, pentru că nici supermarketele noastre nu se împacă deloc cu concurența. Curaj!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Opinia ta contează. Comentează!