Chișinăul are un scop bine definit
Politic 1 iunie 2023, 19:49 | 927

Scopul guvernării de la Chișinău este să pregătească Republica Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană până la finalul acestui deceniu. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în debutul Summitului Comunității Politice Europene. Șefa statului a dat asigurări că îi va chema pe liderii europeni să susțină acest plan. Pe covorul roșu au mai făcut declarații președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și șefii principalelor instituții europene.

Președintele Maia Sandu l-a salutat pe liderul de la Kiev și a făcut apel către oficialii europeni să sprijine Republica Moldova și Ucraina.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ucraina ține astăzi Moldova la adăpost și noi suntem foarte recunoscători pentru aceasta. Vă rog să investiți în țările noastre. Vă rog să credeți în democrațiile noastre și în viitorul nostru european. Aceasta e contribuția voastră pentru stabilitate și pace pe continent."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Așa cum ți-am spus, Maia, mesajul de la toți ucrainenii este că noi chiar susținem poporul din Moldova, așa că Salut, Moldova! Noi chiar suntem fericiți să mergem prin istorie împreună, umăr la umăr. Îi mulțumesc, în primul rând, poporului din Moldova care a găzduit oamenii noștri, toți refugiații, din prima zi a războiului la scară largă. Noi nu vom uita asta niciodată."

Liderul de la Kiev a fost întrebat de reporterul Jurnal TV când planifică să organizeze summitul de pace despre care a vorbit anterior?

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Despre formula de pace. Suntem acum în etapa de organizare a summitului de pace. Trebuie să definitivăm câteva detalii. Desigur, vrem să implicăm cât mai multe țări. Din acest motiv, încă nu am stabilit data."

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a fost întrebat de reporterul Jurnal TV dacă regiunea transnistreană este o piedică pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "- Moldova este un stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acum, Moldova trebuie să lucreze, să facă reformele necesare și calea este înainte. - Este Transnistria o problemă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova? - Am răspuns deja la această întrebare. Calea Moldovei este indepedentă de ceea ce se întâmplă în Transnistria. Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială."

Iar șefa Parlamentui European, Roberta Metsola, a fost întrebată de reporterul Jurnal TV cât de realist este termenul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană către anul 2030 și cum ar putea procesul de integrare europeană să servească drept catalizator pentru soluționarea problemei transnistrene?

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Faptul că noi ne întâlnim azi aici, în Moldova, nu este doar o dovadă de sprijin, dar este angajamentul nostru față de Moldova, care a devenit un stat candidat. În viziunea Parlamentului European, negocierile de aderare trebuie să înceapă deja în acest an. Suntem impresionați de viteza cu care Moldova implementează recomandările pe care Comisia Europeană le-a stabilit. Noi vom fi gata atunci când Moldova va fi gata, deoarece locul Republicii Moldova e în Uniunea Europeană."

Iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre principalele obiective ale summitului găzduit de Republica Moldova.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: "Suntem reprezentanți ai 45 de țări aici, la Chișinău. E un simbol puternic al voinței politice pentru a coordona și a coopera în domeniul energiei, securității și infrastructurii. Avem ocazia să discutăm astăzi toate aceste subiecte pentru a construi mai multă convergență politică."

Charles Michel a punctat că liderii europeni vor identifica mai multe soluții pentru a face față tuturor provocărilor, reieșind din interesele comune.

Opinia ta contează. Comentează!