Și-a început activitatea cu doar trei familii de albine, iar acum a ajuns la peste 200
Făcut acasă 3 decembrie 2021, 19:53 | 17345

Și-a început activitatea cu doar trei familii de albine, iar acum a ajuns la peste 200. Drumul nu a fost deloc ușor, dar în schimb a fost dulce, spune apicultorul Constantin Cojocari, care de 35 de ani, conviețuiește cu albinele. Vă invităm să-i aflați povestea în reportajul ce urmează.

CONSTANTIN COJOCARI, apicultor: "Eu am început apicultura când aveam vreo 23 de ani. Aveam un prieten, coleg de clasă care se ocupa cu apicultura și mai avem un prieten judecător, lucra la Curtea de Apel. Ne-am făcut noi prieteni, el avea vreo sută și ceva de stupi, mă duceam pe la el pe la stupină, mai vorbeam, discutam. Am început și eu, de la colegul meu am luat vreo trei stupi."

Este greu să faci apicultură în Republica Moldova, dar nu imposibil.

CONSTANTIN COJOCARI, apicultor: "Clar că este greu. Acum au început să mai de-a statul ceva subvenții, dar acum câțiva în urmă nu se dădea nimic ajutor la albinari și atunci tot din buzunarul tău trebuia să cheltui. Trebuia să ai tărie de caracter și făceai apicultură, alții care nu aveau, lepădau, că nu faci nimic, că mierea este ieftină. Pentru apicultori, mierea este amară - atâta muncă este că nu mai știe consumatorul. Pentru consumator, mierea este dulce, mierea-i bună."

Speră să poată transmite dragostea față de apicultură și copiilor. Mai ales că doi dintre ei sunt implicați sută la sută în afacerea de familie.

CONSTANTIN COJOCARI, apicultor: "Copiii creșteau, erau mici - îi luam cu mine la țară. La mine stupina e la țară, unde eu m-am născut, casa e în marginea satului. -În ce localitate? -În Căpriana, Strășeni. Ăștia doi mari au prins dragostea față de apicultură, dar avem și unul mic, clasa a V-a. -Deprinde și el? -Da, el zice când noi îl întrebăm ce vrea să fie când va fi mare și el zice: „Eu vreau să fiu ca tata, apicultor.”"

SANDU COJOCARI, apicultor: "De mic copil cu tata, el a îndrăgit acest lucru și noi pe lângă dânsul."

În pofida greutăților, nu s-a gândit niciodată să plece din țară. Iar pandemia l-a făcut și mai puternic.

CONSTANTIN COJOCARI, apicultor: "Eu niciodată nu am avut așa ocazii ca să zic că las totul și plec peste hotare. Eu aici m-am născut, acesta este pământul meu, am zis că lepăd țara mea."

De la mierea de levănțică până la cea de oregano sau hrișcă, apicultorul spune că încearcă să aducă pe masa clientului ceea ce și-ar dori el să aibă pe masă. O miere de calitate a acesta este secretul unei afaceri de succes, spune Constantin Cojocari.

Opinia ta contează. Comentează!