Angela Merkel și-a luat rămas bun de la forțele armate, cu aproximativ o săptămână înainte de a părăsi postul
Externe 3 decembrie 2021, 15:41 | 1068

Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea social-democratului Olaf Scholz în funcția de cancelar al Germaniei. Angela Merkel și-a luat rămas bun, ieri seara, de la forțele armate, cu aproximativ o săptămână înainte de a părăsi postul, pe care l-a ocupat-o timp de 16 ani.

Forțele federale, Bundeswehr, au onorat-o pe Angela Merkel, cancelar în exercițiu, cu cea mai înaltă ceremonie pentru un civil, în care au cântat un mix eclectic de muzică, la alegerea ei, care a intrigat națiunea.

Într-un discurs scurt și serios rostit în prezența succesorului său, Olaf Scholz, Angela Merkel le-a mulțumit germanilor și le-a cerut să abordeze viața cu o “ușurință a inimii” și să fie optimiști în ceea ce privește viitorul țării lor. “Șaisprezece ani în calitate de cancelar al Germaniei au fost plini de evenimente, adesea foarte provocatoare – din punct de vedere politic și ca ființă umană”, a spus ea, făcând apel la “bucurie în suflet”, amintind astfel de viața ei în fosta RDG.

Cu puțin timp înainte de ceremonie, una din ultimele decizii ale Angelei Merkel a fost să impună un lockdown la nivel național care vizează persoanele nevaccinate și și-a manifestat susținerea pentru vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, pledând pentru necesitatea unui “act de solidaritate națională”. Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere.

Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea social-democratului Olaf Scholz în funcția de cancelar al Germaniei. El are nevoie de voturile unei majorităţi a celor 736 de deputaţi din Bundestag, pentru a putea prelua frâiele executivului de la Merkel, în aceeaşi zi. Scholz - devenit şi liderul unei coaliţii inedite de trei partide, social-democraţi, Verzi şi liberali - va efectua prima sa deplasare la Paris, la fel ca predecesorii săi.

Scholz îşi începe mandatul într-o inedită criză sanitară şi încă înainte să-şi preia noua funcţie pare pregătit deja să decidă noi măsuri împotriva noului val pandemic. Olaf Scholz este în favoarea introducerii obligativităţii vaccinării, care ar putea fi decisă înainte de sfârşitul acestui an, urmând să intre în vigoare în februarie sau martie, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!