Tumoare pe creier, extirpată cu succes

Atunci când soarta ne lovește cu diagnoze grave, cel mai importante este să nu ne pierdem nicicând speranța. Așa a facut si Larisa Chiriac, o femeie din satul Camenca. Acum o săptămână a ajuns la Institutul de neurologie și neurochirurgie cu o tumoare pe creier, iar zilele trecute a ieșit din spital perfect sănătoasă.

Larisa Chiriac are 62 de ani și este profesoară de limba română în stânga Nistrului. Pe parcursul ultimilor trei ani avea dureri de cap puternice, iar în urma unei rezonanțe magnetice a descoperit că are o tumoare pe creier.

La început era sceptică în puterea medicinei din Republica Moldova, așa că a apelat la o clinică din Turcia. Specialiștii de acolo însă au redirecționat-o spre neurochirurgii de acasă.

Diagnosticul dur pe care l-a înfruntat Larisa i-a servit și ca o lecție de viață. A învățat că uneori e bine să te oprești și să nu alergi mereu contra cronometru.

Cel care i-a redat speranța de viață este neurochirurgul Victor Andronachi. Operația a durat în jur de șase ore și s-a finalizat cu succes.

Potrivit acestuia, și acasă există aparate performante de identificare precoce a tumorilor și de extirpare. O problemă ar fi însă lipsa specialiștilor.

În procesul operației și nu doar, Victor Andronachi este ajutat de rezidentul Alexandru Andrușca. Acesta cunoaște pe dinafară tehnologiile utilizate în extirparea tumorilor.

Durerile frecvente de cap, ameţelile şi parezele se numără printre principalele simptome care pot ascunde o tumoare cerebrală. Există mai multe tipuri de tumori cerebrale: necanceroase, benigne sau canceroase, maligne. Investigaţiile necesare pentru diagnostic sunt examinările neuroimagistice reprezentate de examenul computer tomografic şi rezonanţă magnetică. 

Opinia ta contează. Comentează!