Proiect contra tranzacțiilor dubioase
Economic 9 ianuarie 2020, 18:43 | 1859

Partidul Acțiune și Solidaritate a elaborat un proiect de lege, care ar urma să protejeze întreprinderile și bunurile de importanță strategică ale statului de oligarhi și investiții dubioase. Șeful formațiunii, Maia Sandu, a declarat astăzi într-o conferință de presă că se cere interzicerea firmelor offshore la privatizări și acordul obligatoriu al Guvernului la schimbarea concesionarilor. Reprezentanții Guvernului nu au reacționat în niciun fel.

În opinia liderilor PAS, cadrul legal actual nu oferă suficiente pârghii pentru a preveni tranzacții dubioase cu activele de importanță strategică ale statului

Maia Sandu a adăugat că, dacă nu se va ajunge la anularea de către justiție a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, noua lege l-ar obliga pe cel care transmite contractul de concesiune să ceară acordul Guvernului, după ce noul proprietar va fi verificat. În situația în care nu este solicitat acordul Guvernului, acest lucru atrage rezilierea tranzacției sau a contractului de concesiune. Însă, nu este vorba doar despre aeroportul Chișinău...

Partidul Acțiune și Solidaritate afirmă că statul trebuie să se asigure că acest port nu va ajunge iarăși pe mâna unei companii care poate să reprezinte un pericol pentru securitatea Republicii Moldova.

Proiectul de lege elaborat de PAS va fi supus unor dezbateri publice. Amintim că anterior și reprezentanții Platformei DA au declarat că este nevoie de o lege, care să împiedice persoanele dubioase să intre în posesia obiectivelor de importanță majoră ale statului. Un proiect de lege al ”deoffshorizării” a primit și avizul pozitiv al Guvernului, la sfârșitul lunii septembrie trecut, dar așa și nu a mai ajuns în Parlament, deoarece între timp a fost demis Guvernul Sandu. L-am sunat pe Ion Chicu pentru a-l întreba ce planuri are Guvernul în privința companiei Moldtelecom, dar premierul nu ne-a răspuns la apel și nici la mesaj. Precizăm că în luna februarie trecut, Guvernul Filip a permis scoaterea la privatizare a 51 la sută din acțiunile Moldtelecom, iar hotărârea respectivă a fost contrasemnată de ministrul Finanțelor de la acea vreme, Ion Chicu. 

Opinia ta contează. Comentează!