CEDO: Moscova este responsabilă de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko
Externe 21 septembrie 2021, 17:08 | 497

Moscova este responsabilă de asasinarea fostului spion rus, Alexandr Litvinenko, un critic al Kremlinului, otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006. Rusia a fost condamnată astăzi de CEDO să achite văduvei lui Litvinenko 100 de mii de euro pentru daune morale. Kremlinul a anunţat tot astăzi că nu recunoaşte decizia Curții de la Strasbourg.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis astăzi un comunicat, în care se arată că există o puternică prezumţie că autorii otrăvirii, indicaţi de o anchetă britanică, 'au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus'.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului subliniază, de asemenea, că Moscova nu a furnizat o explicație alternativă „satisfăcătoare și convingătoare”, „și nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”, potrivit Le Figaro. Prin urmare, instanța a găsit Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață, și a articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate documentele necesare pentru examinarea unui caz. În fine, judecătorii CEDO arată că autorităţile ruse 'nu au desfăşurat o anchetă internă efectivă', care să permită identificarea şi judecarea persoanelor 'responsabile de asasinat'.

Judecătorul rus la CEDO a exprimat o 'opinie disidentă' în privinţa încălcării dreptului la viaţă.

Fost agent KGB și FSB, Alexandr Litvinenko a fost concediat din serviciile de securitate rusești după ce a raportat un studiu privind posibilitatea asasinării unui om de afaceri bogat, a declarat CEDO. Litvinenko a primit azil în Marea Britanie în 2001, când a denunțat corupția și presupusele legături între serviciile de informații rusești și crima organizată. Fostul spion a murit pe 23 noiembrie 2006 în urma otrăvirii sale cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică. Pe patul de moarte, el l-a acuzat pe Vladimir Putin că a dat ordin să fie asasinat. Moartea sa a declanşat o criză în relaţiile Marii Britanii cu Rusia.

Într-un raport de anchetă publicat în 2016, autorităţile britanice i-au indicat pe Dimitri Kovtun şi Andrei Lugovoi ca autori ai asasinatului. Moscova a refuzat însă în permanenţă extrădarea lor.

Opinia ta contează. Comentează!