Statele Unite ale Americii cer Rusiei să îşi retragă rapid forţele trimise în Kazahstan
Externe 12 ianuarie 2022, 17:03 | 570

Statele Unite au cerut Rusiei să îşi retragă rapid forţele trimise în Kazahstan. Preşedintele acestei foste republici sovietice, zdruncinată săptămâna trecută de violenţe fără precedent, a anunţat că retragerea militarilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă va fi graduală şi nu va dura mai mult de zece zile. Însă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a indicat că retragerea va avea loc după ce situaţia va fi "total stabilizată".

Washingtonul consideră că autoritățile din Kazahstan sunt capabile să mențină ordinea de sine-stătător.

NED PRICE purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, SUA: "Am declarat foarte clar că forțele OTSC trebuie să plece și autoritățile din Kazahstan au solicitat același lucru."

Ned Price a făcut trimitere la anunţul preşedintelui kazah Tokaev, care a spus că forţele de menţinere a păcii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi-au încheiat misiunea. Este vorba aproximativ 2.000 de soldaţi, în mare parte ruşi, care au răspuns apelului preşedintelui kazah.

Secretarul de stat Antony Blinken a deranjat Moscova, săptămâna trecută, când a declarat că "odată ce ruşii sunt în casă, este foarte greu câteodată să îi faci să plece". În replică, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a indicat că retragerea va avea loc după ce situaţia va fi "total stabilizată".

SERGHEI ȘOIGU ministrul Apărării, Rusia: "Forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan."

Serghei Şoigu nu a avansat vreun termen precis privind retragerea trupelor OTSC din această ţară central-asiatică. Anterior, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că trupele desfăşurate de Moscova şi aliaţii ei vor începe să se retragă peste două zile şi acest lucru nu ar trebui să ia mai mult de zece zile. "Misiunea principală a forţelor de menţinere a păcii s-a încheiat cu succes", a declarat marți Tokaev, precizând că "retragerea graduală a contingentului unificat al OTSC va începe în două zile", mai exact pe 13 ianuarie.

Aceste trupe, constituite în special din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate într-un mod fără precedent în cadrul OTSC, o alianţă compusă din foste şase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan). Circa 10 mii de persoane au fost reţinute în urma revoltelor, care au început pe 2 ianuarie din cauza dublării preţului la gazul lichefiat utilizat drept combustibil auto, degenerând în violenţe brutale la Almatî, capitala economică a Kazahstanului. Tokaev consideră că revoltele au reprezentat o "tentativă de lovitură de stat" întreprinsă de "terorişti" veniţi din străinătate. ”Autorităţile kazahe folosesc într-un mod abuziv termenul de "terorişti", au apreciat marţi experţi independenţi în drepturile omului din cadrul ONU, care au condamnat utilizarea forţei letale împotriva manifestanţilor în Kazahstan, scrie France Presse, citat de Agrepres.

Opinia ta contează. Comentează!