Post Scriptum cu Alex Cozer: Donatorii fictivi ai partidelor politice

Săptămâna trecută, colegii de la TV 8 au prezentat o investigație în cadrul căreia relatează despre felul în care au fost finanțate partidele politice în ultima campanie electorală, cea locală. Iar ilegalitățile pe care le-au identificat trezesc foarte multe semne de întrebare, unele dintre ele fiind de-a dreptul penale. Partidele care au fost vizate sunt Șansă, Renaștere și MAN, ultimul condus de primarul capitalei Ivan Ceban. Și dacă în cazul primelor două, dirijate deschis, de la distanță, de penalul fugar Ilan Șor și Moscova, nu ne mai poate mira nimic, lucrurile fiind absolut evidente și ținând de competența doar a unei justiții libere și corecte, atunci în privința MAN, partid nou, ce se declară proeuropean, apar foarte multe semne de întrebare.

Așadar, potrivit investigației, marea majoritate din cele aproape 3 milioane de lei, suma acumulată de către MAN din donații în alegeri, provin de la angajații subdiviziunilor Primăriei. Adică oameni care, în marea lor parte, au și așa salarii destul de mici, dar care-I iată figurând drept donatori în cadrul unor campanii electorale.

Și mai interesant însă e că unii dintre așa-zișii donatori, identificați de reporteri, susțin că nu au donat niciodată bani pentru MAN și Ceban și nu au idee cum au ajuns în listele de la CEC. Este cazul angajaților unor instituții de învățământ din capitală sau a unor companii private ce au prestat servicii pentru Primărie.

Este, din păcate, o practică veche regăsită la partidele moldovenești. De-a lungul timpului, în cadrul mai multor campanii electorale, s-au identificat cazuri în care printre donatorii unor partide figurau persoane care nu au cotizat cu bani, dar care erau trecuți în liste doar pentru a justifica cheltuieli făcute din bani murdari, a căror proveniență este mai greu de explicat.

Ivan Ceban a reacționat abia mai târziu la această investigație, în stilu-i caracteristic, isteric și lansând acuzații grave asupra presei. Și mai trist e că a făcut-o în cadrul unei ședințe a Primăriei desfășurate online, departe de jurnaliștii care ar fi putut să-I adreseze întrebări.

Ceban i-a numit pe jurnaliști „Killeri politici”, denunțând o așa-zisă campanie împotriva sa.

De altfel, nu este prima dată când Ceban operează cu astfel de practici, încercând să intimideze și amenințe jurnaliștii doar pentru că aceștia își fac treaba și îl vizează și pe el în activitatea lor.

Ceban se plânge pe jurnaliști cu scrisori denigratoare pe la ambasade și instituții sau chiar cu plângeri în judecată. Însă refuză cu încăpățânare să se prezinte în emisiuni sau dezbateri electorale. Doar eu, spre exemplu, l-am invitat de mai bine de zece ori în ultimele luni pe Ceban la talk-show-ul pe care îl moderez, pentru a discuta față în față și a dezbate în legătură cu toate semnele de întrebare care apar în jurul activității sale. De fiecare dată, refuz. În schimb, primesc multă intimidare prin intermediul pleiadei de juriști pe care acesta și i-a angajat.

Însă, domnule Ceban, dacă așa credeți că puteți să ne speriați, să ne intimidați, să ne opriți din a ne face treaba, vă înșelați amarnic. Nu aveți nici măcar cea mai mică șansă, cel puțin în ceea ce mă privește!

Nu așa se comportă proeuropenii veritabili, cei care adoptă valorile democrației și civilizației sincer. Un politician onest, sincer, proeuropean, nu se va ascunde niciodată de presă în spatele ecranului calculatorului sau a juriștilor. Și nu va intimida presa doar pentru că aceasta își face treaba.

Dar, acest timpt de comportament, reprezintă încă un exemplu despre cât de departe sunt valorile europene de dvs.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!