Post Scriptum cu Alex Cozer: Alternativa lui Ceban
Post Scriptum 30 decembrie 2021, 20:18 | 1133

Într-o dimineață de 30 decembrie, în care chișinăuenii se sufocau de ambuteiaje, mizerie și zăpada lăsată pe străzi, primarul Ion Ceban a anunțat că-și lansează un nou partid politic - Mișcarea Alternativa Națională.

În condițiile în care Igor Dodon a clacat lamentabil în ultimele alegeri, cade vertiginos în sondaje și deja este chemat la Procuratură pentru a da cu subsemnatul în urma fărădelegilor în care a fost implicat de-a lungul timpului, este clar că Moscova are nevoie de încă un proiect puternic la Chișinău, iar varianta e Ion Ceban.

De altfel, mișcarea lui Ceban era evidentă. Acesta de acum câteva luni s-a lansat într-un adevăr război împotriva guvernării, în loc să se concentreze pe problemele chișinăuenilor, care pot fi rezolvate doar printr-o bună conlucrare între autoritățile centrale și cele locale.

Însă momentul în care a ales însă Ceban să-și anunțe proiectul nu e deloc prielnic. Pentru că înainte de a se declara alternativa unei unei guvernări dictatoriale, așa cum prezintă el astăzi puterea, era de ajuns să deschidă geamul Primăriei și să vadă dezastrul de pe trotuare, necurățate deja pentru a treia zi consecutiv în urma unei ninsori obișnuite de iarnă. Iar dacă ar făcut câțiva pași prin cartiere, ar fi văzut că locuitorii capitalei sunt obligați să meargă chiar pe străzi, în condițiile în care trotuarele nici nu pot fi găsite de sub nămeți, iar pentru a ieși din curțile blocurilor ai nevoie de tractare sau SUV-uri.

Dar știți de ce ne confruntăm cu acest dezastru în capitală? Pentru că din cauza incompetenței sau corupției din Primărie, astăzi Chișinăul nu dispune de 5 mașini de deszăpezit pentru care a plătit deja 10 milioane de lei. Schema a fost dezvăluită de către fostul viceprimar Victor Chironda, care acuză Damicom, o companie privilegiată în licitațiile desfășurate de Primărie, că a primit bani pentru aceste utilaje de deszăpezire fără a le avea în stoc și fără a le livra până acum.

Nu prea ține nici lauda lui Ceban, care înainte de a-și anunța alternativa, a pomenit despre nu știu ce proiecte gradioase pe care le-ar fi implementat în cei doi ani de mandat. În afară de niște reparații cosmetice prin subterane și parcuri, eu nu am văzut niciun proiect de anvergură.

La prima vedere, e greu de înțeles de ce Ion Ceban, cel care promitea solemn în campania electorală că va rămâne în afara politicii pe toată durata mandatului său de primar, a ales într-un moment deloc propice să anunțe că-și lansează partid.

Acest gest mă face să-mi amintesc de pasul său de acum un an de zile, când s-a implicat în campania electorală prezidențială alături de Igor Dodon, deși era evident că este dezavantajat de o astfel de asociere.

Dodon avea grave probleme de imagine, iar Ceban se bucura de o încredere bună în capitală. Așa că era nevoie de această asociere pentru a-l salva pe liderul socialist. Iar indicațiile de la Moscova trebuiau îndeplinite.

PSRM-ul e clar în scădere puternică de turații și cel mai probabil va rămâne formațiunea care să atragă extrema stângă, vorbitorii de limbă rusă și cei mai încântați moldoveni de politica kremlinistă.

Ceban este însă proiectul care ar trebui să penetreze și centrul politic, unul pierdut în ultimii ani de forțele pro-ruse. Partea cea mai tristă a anunțului de astăzi a lui Ceban e că războiul dintre el și guvernare intră într-o fază și mai acută, de pe urma căreia cel mai mult de suferit vom avea noi, locuitorii capitalei.

Iar ce ține de puterea centrală, da, aceasta greșește, merită și trebuie să fie criticată. Întotdeauna e nevoie de o alternativă viabilă, oricărei guvernări. Mă-ndoiesc însă că Ceban, cel construit de Voronin și cizelat de Dodon, după ce a cochetat o perioadă și cu Plahotniuc, poate fi această alternativă

Opinia ta contează. Comentează!