Viticultorii care cresc soiuri de poamă timpurii au cheltuieli mai mici, pentru că nu păstrează strugurii mult timp în depozite
Social 20 august 2025, 20:32 | 2114

Strugurii de masă autohtoni, în special soiurile timpurii, se bucură de succes și peste hotare. Viticultorii care cresc astfel de poamă au cheltuieli mai mici, pentru că nu păstrează strugurii mult timp în depozitele frigorifice. Mulți antreprenori aplică și metode eficiente de înmulțire a recoltei anuale. Care sunt acestea, aflăm din reportajul realizat de Paula Bejenari în satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Podgoriile lui Sergiu Malcoci se întind pe o suprafață de opt hectare. Aici sunt șase soiuri de masă timpurii și semi-timpurii. În aceste clipe, oamenii recoltează strugurii de masă timpurii, care în scurt timp vor ajunge la consumatorii din România, Ucraina și Lituania."

SERGIU MALCOCI, viticultor, satul Crocmaz: "Am plantat opt hectare de viță de vie folosind sistemul modern de viță de vie „Pergola”. Ne-am gândit că ar fi bine să schimbăm gama, deoarece toți în Moldova sunt pe soiuri clasice. Am încercat să facem o gamă de soiuri timpurii și semi-timpurii. La anul trei după plantare noi am obținut 70 de tone de struguri de masă pe 7,5 hectare. Primul lot a plecat în Ucraina, al doilea în România, iar altele două loturi au fost exportate în Olanda."

Cerințele de calitate pentru astfel de poamă sunt diferite de cele ale strugurilor de vin, deoarece aspectul și aroma sunt mai importante. Pe lângă cele șase soiuri de bază, Sergiu Malcoci crește și testează alte 40 de soiuri de viță de vie. Antreprenorul vrea să identifice cele mai rezistente soiuri la îngheț ca să aibă o recoltă mai bogată în viitor.

SERGIU MALCOCI, viticultor, satul Crocmaz raionul Ștefan Vodă: "Pe locul dat sunt plantate 40 de soiuri de viță de vie, soiurile sunt toate de masă, care sunt la testare. Soiuri aduse, din China - două, două din Japonia, restul selecție din Ucraina și o parte din Rusia. Soiurile date le testăm pentru a vedea în viitor care merită de plantat în condițiile noastre climaterice."

În Republica Moldova sunt circa o mie de hectare de plantații super intensive de viță de vie de soiuri de masă, unde este folosit sistemul modern „Pergola ”.

ANDREI BOTEZATU, expert în producerea strugurilor de masă pe sistem Pergola: "Sistemul Pergola este un sistem intensiv de producerea strugurilor de masă. Este un sistem care dă posibilitatea de a produce de 3-4 ori mai multă roadă de cât pe un sistem obișnuit spalier. Dacă la sistemul spalier, vorbim de o recoltă de 10-12 tone la hectar, aici vorbim de o recoltă de 40-45 de tone de struguri marfă, care 95-98% din acești struguri produși sunt struguri marfă care sunt ambalați direct în lăzi și exportați sau vânduți pe piața locală."

Viticultorii care cresc soiuri timpuri, au cheltuieli mai mici, pentru că nu păstrează strugurii mult timp în depozitele frigorifice.

GHEORGHE GABERI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor: "Noi încercăm să exportăm strugurii doar în a doua jumătate a lunii septembrie, mă refer la exporturile masive. Drept obiectiv care și l-a pus asociația, împreună cu toți colegii noștri, dorim să convingem viticultorii să înființeze plantații de soiuri timpurii, soiuri noi, care sunt conduse după sisteme super intensive, exact cum vedeți în plantația curentă și care aduc venituri mult mai mari decât soiurile târzii."

Din 2010 și până în 2025, Republica Moldova a exportat struguri de masă în 55 de țări ale lumii. Cea mai mare cantitate a fost exportată în 2023 – peste 84,5 mii de tone, în valoare de 75,7 milioane de dolari. În 2024, volumul exporturilor a scăzut la 59,7 mii de tone, iar în primele luni din 2025, din recolta anului precedent au fost exportate peste zece mii de tone, în valoare de 8,45 milioane de dolari.

În august curent, din plantațiile protejate au fost recoltate primele loturi de struguri de masă de soiuri extra timpurii. O parte a rămas pe piața locală, iar alta a fost exportată în România, Ucraina, Polonia și țările baltice.

Opinia ta contează. Comentează!