Post Scriptum cu Alex Cozer: Rușii, pe cale să piardă tot

Ieri, 21 septembrie, a fost Ziua Internațională a Păcii. În același timp, la New York, iar între cele două evenimente există legătură directă, se desfășura Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Și tot atunci, dintr-un bunker de la Moscova, cu fața contorsionată și dinții scrâșnind, sociopatul de la Kremlin anunța mobilizare parțială în țară, sperând el că așa mai poate să mai adune câteva zeci de mii de oameni pe care să-I trimită pe post de carne de tun în Ucraina.

Mă îndoiesc că Putin a ales întâmplător Ziua Internațională a Păcii pentru a face un astfel de anunț, doar că, spre deosebire de ce se întâmpla la 24 februarie, când lumea era înfricoșată de invazia pe care o declanșa în Ucraina, acum reacțiile la nivel global au fost cu totul altele, unele în care Putin a fost mai mult ironizat și tratat în bătaie de joc. Pentru că este evident: rușii i-au bătaie în Ucraina și sunt pe cale să piardă tot ce au ocupat în 7 luni, ba chiar ce controlează din 2014. Iar acum încearcă disperat să reziste contraofensivei ucrainene.

Decretul lui Putin, susținut de un discurs plin de falsuri și sperietori pentru ruși, gen Occidentul vrea să ne invadeze sau ne șantajează nuclear, vine și după umilințe teribile pe care le-a trăit în cadrul unui summit desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Samarkand, în Uzbekistan.

Acolo, Putin a primit lovituri năucitoare de la autocrații și dictatorii asiatici pe care miza până nu demult, considerându-I aliați sau măcar cu o poziție neutră față de invazia sa în Ucraina. //Lucrurile au mers cu totul altfel, pentru că fiind evident că pierde războiul, atât premierul indian cât și liderul chinez i-au transmis lui Putin să înceteze cât mai rapid invazia. Mai mult decât atât, niște lideri precum cel kârgâz, care altă dată mergeau la Kremlin precum în fața regelui, fiind lăsați să aștepte cu orele în anticameră, de data asta au fost chiar ei cei care l-au umilit pe Putin, fâcându-l să-i aștepte la întrevederi.

Adevărata lovitură urma însă să vină luni, când președintele turc Erdogan, de la New York, dezvăluia că i-a cerut lui Putin să se retragă imediat de pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, pentru că o altă soluție nu există în acest conflict.

Așadar, bătut în Rusia și abandonat și de autocrații care altă dată îi erau parteneri sau chiar vasali, Putin s-a întors înnebunit acasă și a declanșat practic ultimul regim al autodistrugerii, decretând o mobilizare parțială care ar viza 300 de mii de bărbați. Oameni care urmează a fi rupți de la locurile lor de muncă și din sânul familiilor și trimiși să lupte într-un război care mai are miză doar pentru Putin și gruparea din jurul său.

Pentru că s-a văzut și ieri că populația rusă, chiar și îndobitocită și amorțită de propagandă, nu găsește rostul acestui război despre care până acum i se spunea în televizor că este operațiune specială.

Iată însă că de ieri operațiunea specială a ieșit din gura Skabeevei și a lui Soloviov și s-a transformat în ditamai războiul în aproape fiecare casă din Rusia. Și pentru a fugi de el, rușii au luat cu asalt granițele, făcând cozi de zeci de km la trecerile frontierei cu Finlanda, Mongolia sau Georgia. În timp ce biletele la cursele aeriene au crescut chiar de sute de ori în doar câteva ore, ajungând și la 19 mii de euro pentru un zbor până în Dubai.

Alții, cu mai puțin resurse, au început să caute pe Google cum să-și rupă mai ușor o mână pentru a scăpa de mobilizare sau să fugă pentru a se ascunde prin Siberia și Extremul Orient.

Au existat și ceva proteste, chiar dacă sporadice și înăbușite rapid de miliție. Care a mai arestat cu această ocazie vreo 1300 de oameni. Încă un exemplu că Rusia e o țară cu o dictatură feroce, dar și o populație incapabilă să se opună abuzurilor la care e supusă zilnic. Mai ales după ce a fost părăsită de sute de mii de oameni din elita intelectuală.

Dincolo de toate, după ce s-a întâmplat și ieri, lucrurile devin tot mai evidente. Sfârșitul lui Putin este tot mai aproape. Și prin propriile acțiuni, pe lângă faptul că și-l apropie, și-l modelează tot mai mult în unul care îl va trimite în istorie alături de cei mai crunți, sângeroși și odioși dictatori din istorie.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!