Post Scriptum cu Alex Cozer: Reforma și antireforma din justiție

Justiția patriei, constant printre cele mai corupte din Europa și chiar din lume în ultimul deceniu, așa cum o arată toate rapoartele și clasamentele internaționale, se încăpățânează cu înverșunare să-și mențină acest statut. Decizia de luni, a unor așa-ziși judecători de la Curtea Supremă, prin care 21 de aspiranți la funcția de membru a CSM sau CSP, care nu au trecut evaluarea, să fie retrimiși în fața Comisiei prevetting, este un alt exemplu de sfidare nu doar a cetățenilor acestei țări și a încercărilor de a reforma sistemul putred de corupt, ci și a legii per ansamblu.

Tamara Chișca Doneva, Mariana Pitic și Ion Guzun, practic cele mai controversate figuri care au mai rămas active în odiosul sistem judecătoresc moldav, au decis, după vreo 5 luni de la desfășurarea prevettingului, că munca evaluatorilor din comisie a fost degeaba și că trebuie să fie luată de la început. Asta chiar dacă legea obligă ca aceste contestații la CSJ să fie examinate în maximum 10 zile de la depunerea lor. Sau că ele nu cad sub incidența codului administrativ, deoarece această comisie nu este o autoritate publică, așa cum prevede legea. În plus, dacă te uiți prin cele 21 de decizii, vezi că ele sunt practic trase la indigo, iar textele lor, și asta o spun juriști cu experiență, par să fie scrise în cu totul altă parte decât la CSJ.

În mod normal, dacă în această țară ar fi funcționat măcar cealaltă ramură a sistemului de justiție, Procuratura, deja s-ar fi declanșat mecanisme prin care aceștia 3 ar fi rămas fără imunitate și declanșată urmărirea penală conform articolului 307, care pedepsește cu până la 7 ani de pușcărie pronunțarea unei decizii contrare legii.

Cum însă vettingul îi așteaptă și pe procurori, iar acolo situația nu e cu nimic mai bună decât la judecători, mulți dintre aceștia probabil jubilează și ei și speră că întreg procesul de evaluare va fi sabotat.

Însă nu va merge. Nu poate fi acceptată sub nicio formă o astfel decizie luată de judecători precum Chișca Doneva, cea care, spre exemplu, legifera atacul raider asupra centrului comercial Gemenii din inima capitalei, făcându-i-l cadou lui Plahotniuc. În 2020, țara era condamnată de către CEDO să plătească 70 de milioane de lei despăgubiri pentru această ispravă. Una din multiplele de genul acesta pe care le are Chișca Doneva în palmares.

Sau Mariana Pitic, cea care sfida logica și bunul simț declarând o mașină a cărui preț depășea un milion de lei, la un preț de doar 11 mii. Și care a fost constatată cu numeroase încălcări de către inspectorii de integritate.

Astfel de specimene nu ar mai fi trebuit demult să se afle în acest sistem. Într-o țară în care ar fi existat măcar o boare de justiție, ar fi înfundat pușcăriile, iar averile nababice le-ar fi fost confiscate. În Moldova însă, ei ajung să judece deciziile unei comisii de evaluare formată inclusiv din oameni veniți din țări cu sisteme de justiție precum cele din SUA sau Olanda, incomparabil mai avansate și integre.

Acest gest sfidător denotă, din păcate, și un eșec al actualei guvernări. Care a câștigat alegerile având drept principală promisiune electorală eliminare corupției din justiție, dar care, la 2 ani de la preluarea puterii, a lasat Curtea Supremă și soarta unor astfel de dosare în mâinile unor astfel de figuri odioase.

Dar este, în același timp, un exemplu în plus că procesul de evaluare trebuie să continue. Mult mai hotărât și într-un tempo mai rapid. Sistemul de justiție trebuie curățat. Cei care iau sau au luat decizii ilegale, care au prejudiciat statul și interesele cetățenilor, trebuie să fie pedepsiți. Iar pedepsele să fie unele extrem de dure. Acest sistem de gașcă, în care interesele politicienilor corupție au concrescut cu cele ale procurorilor și judecătorilor, au distrus Moldova și au adus-o în halul în care se află astăzi. Și nimic nu va funcționa în țara asta atâta timp, cât de la CSJ, personaje gen Chișca Doneva, Pitic și Guzun vor face legea.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!