Bundestagul l-a ales cancelar pe Olaf Scholz
Externe 8 decembrie 2021, 15:38 | 524

Germania are un nou cancelar. Bundestagul l-a ales astăzi în funcție pe Olaf Scholz, cu 395 de voturi ”pentru” şi 303 ”împotrivă”. Astfel, s-a pus capăt definitiv celor 16 ani în care postul a fost deţinut de Angela Merkel. Social-democratul Olaf Scholz este al nouălea cancelar al Germaniei.

Bundestagul a aprobat noul guvern german. Socialistul Olaf Scholz devine cancelar, iar liderul Verzilor, Annalena Berbock, cunoscută pentru atitudinea dură în raport cu Rusia și China, devine ministru de Externe. Olaf Schol a primit tot astăzi de la preşedintele Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, "actul de numire"

Social-democraţii, Verzii şi liberalii germani au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie guvernamentală. Documentul de 177 de pagini a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape zece săptămâni. Noul Guvern are portofoliile împărţite aproape egal între bărbaţi şi femei. „Acest lucru corespunde cu realitatea socială în care trăim, cu o populaţie alcătuită în jumătăţi egale din femei şi bărbaţi”, afirmă cancelarul, Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, citat de publicaţia Die Welt.

Acest guvern va înlocui cabinetul Angelei Merkel. La ultimele alegeri pentru Bundestag, de la sfârșitul lunii septembrie, Merkel nu a participat. În urmă cu trei ani, ea a anunțat că se va retrage în 2021 – iar partidul ei a pierdut. Drept urmare, Merkel a ocupat funcția de cancelar german timp de 16 ani și 15 zile.

Aproape două treimi dintre germani se aşteaptă ca Olaf Scholz să deţină funcţia de cancelar doar pentru un mandat, indică un sondaj de opinie realizat de YouGov şi publicat miercuri de agenţia de presă dpa. Aproximativ 20 la sută dintre germanii intervievaţi se aşteaptă ca aşa-numita 'coaliţie semafor' - ţinând cont de culorile oficiale ale acestor partide - şi condusă de Scholz să se rupă înaintea viitoarelor alegeri federale parlamentare, potrivit aceluiaşi sondaj. Doar 16 la sută dintre germani sunt de părere că liderul social-democrat german va obţine un nou mandat de cancelar peste patru ani, în timp ce 1,3 la sută cred că Olaf Scholz va rămâne la conducerea executivului german exact cât predecesoarea sa, conservatoarea Angela Merkel, adică 16 ani. Pe de altă parte, 55 la sută din germani s-au declarat mulţumiţi de activitatea Angelei Merkel în calitate de cancelar, iar 38 la sută sunt nemulţumiţi de aceasta.

Fost vicecancelar şi ministru al finanţelor în ultimul guvern Merkel, Olaf Scholz a promis să combată cu curaj viitoarele provocări.

Opinia ta contează. Comentează!