Testul PCR devine obligatoriu la intrare în România pentru toți cetățenii
Externe 7 decembrie 2021, 19:27 | 1203

Autoritățile de la București încearcă să limiteze răspândirea variantei Omicron, după ce în țară au fost confirmate primele două cazuri.

Testul PCR va devine obligatoriu la intrare în România pentru toți cetățenii, care vin din afara țărilor-membre ale Uniunii Europene, inclusiv cei vaccinați. Măsurile ar putea intra în vigoare chiar de luni. Pentru cetățenii Republicii Moldova, testul trebuie făcut cu cel mult 48 de ore înainte de a trece Prutul. Testul negativ nu este suficient pentru cetățenii nevaccinați, care vin din afara blocului comunitar. Aceștia vor fi nevoiți să stea zece zile în carantină, nu și cei care se afla în tranzit prin România. Restricții similare au fost introduse și în alte state europene.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: "Dacă persoanele nevaccinate și dacă nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care călătoresc din alte țări membre ale UE aflate în zona roșie, urmează să fie carantinate timp de zece zile. Dacă persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, nu prezintă un test PCR negativ realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor sta în carantină 14 zile."

În perioada sărbătorilor de iarnă, Comitetul Național de Urgență din România a instituit mai multe restricții noi pentru a limita răspândirea COVID-19. Ministrul Sănătății de la București a anunțat că, în cazul copiilor, cel puțin pentru cei care vin din statele Uniunii Europene, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani. De asemenea, România introduce formularul obligatoriu de localizare a pasagerului, iar toate persoanele care intră în ţară trebuie să aibă formularul completat.

RAED ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: "Este pentru a putea identifica persoana, unde este ea, dacă este o problemă de contact să poată imediat să fie localizată persoana respectivă. Acest formular, urmează să fie implementat de pe data de 20 decembrie."

Noile măsuri aprobate de Guvernul de la București vor intra în vigoare începând cu 10 decembrie și vor fi valabile cel puțin până pe 8 ianuarie.

Opinia ta contează. Comentează!