Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că relațiile cu autonomia găgăuză vor fi pragmatice
Politic 23 mai 2023, 20:38 | 529

Relațiile Chișinăului cu cei din conducerea autonomiei găgăuze vor fi pragmatice. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu la postul public de televiziune, după ce Curtea de Apel Comrat a validat alegerile pentru funcția de bașcan. Șeful legislativului a atras atenția că regiunea este influențată de propaganda Rusiei, iar Parlamentul va face o evaluare a legislației din autonomie în măsura în care aceasta se racordează la Constituția Republicii Moldova.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului Republicii Moldova: "Care vor fi relațiile noastre în continuare? Eu pot să spun două lucruri. Vom fi foarte pragmatici. Ce am eu în vedere prin pragmatism? Nu este corect să te trezești pro-european, să spui cât de mult ne plac granturile și investițiile europene și seara, înainte de culcare, să te închini încă odată la Kremlin. Nu e corect, nu este etic și lucrurile acestea nu o să se mai întâmple."

Igor Grosu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor colabora cu oamenii onești din autonomia găgăuză, „nu cu bandiții sau cu funcționarii care se aliază cu bandiți”.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului Republicii Moldova: "Noi avem o comisie parlamentară în care discutăm legislația națională și cât de racordate sunt legile care administrează această regiune și cât de corect sunt ajustate la Constituția Republicii Moldova. Vom avea o discuție foarte corectă, cinstită, francă. Vom vedea cât a investit până acum Republica Moldova în mai multe regiuni, nu doar acolo. Să facem un studiu comparat.Am spus clar: cu bandiții nu discutăm, iar cu oamenii de treabă, cu mare drag."

Cei care au încălcat legislația, care au corupt alegătorii, vor fi trași la răspundere, a declarat și premierul Dorin Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministru: "Noi vom lucra pentru a asigura servicii calitative pentru cetățeni și cu siguranță nu vom tolera pe nimeni care vine cu o altă agendă, decât agenda cetățeanului. Acele persoane care au încălcat legislația electorală, care au corupt alegătorii și au participat în acțiuni de corupere vor purta responsabilitate și vor trebui să răspundă."

Potrivit comentatorului politic Anatol Țăranu, legislația care vizează relația Chișinăului cu autonomia găgăuză trebuie revăzută urgent.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Această legislație permite situații conflictuale care s-au creat după aceste alegeri. Chișinăul trebuie să ia măsurile necesare pentru a restrânge la maximum posibilitățile apariției conflictelor de acest gen pe viitor. Este o situație ieșită din comun. Orice Guvern este o emanație politică a unei majorități parlamentare, iar Guvernul ca echipă politică trebuie să comporte un alt grad de omogenitate politică. Când din Guvern face parte o persoană care nu reprezintă echipa politică este o deviere de la structura democratică."

Amintim că luni, 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze. Asta în condițiile în care oamenii legii desfășoară acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegătorilor, iar Comisia Electorală Centrală a constatat că toți cei opt candidați au cheltuit mijloace financiare ce depășesc sumele declarate. Potrivit deciziei instanței de la Comrat, Evghenia Guțul, candidatul Partidului Șor, a fost declarată bașcan al autonomiei.

Opinia ta contează. Comentează!