Viitorii judecători și procurori vor depune declarația de avere încă de la etapa admiterii la INI
Justiţie 15 iulie 2022, 18:12 | 710

Candidații pentru funcția de judecător sau procuror vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale încă de la etapa admiterii la Institutul Național al Justiției. Un proiect de lege menit să crească nivelul de integritate al judecătorilor a fost votat de Parlament în prima lectură, cu o largă majoritate de 71 de deputați. În timpul dezbaterii proiectului, deputații și-au împărțit însă replici acide și au ironizat pe seama intenției de a curăța sistemul de corupți.

Potrivit autorilor proiectului, inițiativa legislativă are scopul de a asigura integritatea în rândul celor care ajung la Institutul Național al Justiției. Prin faptul că aceștia, la admitere, vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale, va fi asigurată transparența averilor chiar începând cu formarea profesională a viitorilor judecători și procurori, spune ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Astfel, ei vor fi supuși din start exigențelor unui climat de integritate publică. Mai mult, declarațiile de avere depuse la accederea la Institutul Național al Justiției vor servi drept punct de pornire la evaluarea averilor viitorilor judecători și procurori, care va permite identificarea potențialelor acte corupționale."

Comunistul Vladimir Voronin s-a arătat nedumerit de prevederile proiectului de lege.

VLADIMIR VORONIN, deputat BCS ȘI SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției, IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "- Eu când îl văd pe Litvinenco, întotdeauna apar întrebări foarte multe. Toate acestea, ce ai descris dumitale acolo, toate aceste cerințe sunt în legea despre declarații. Ce e nou aici? De ce vă trebuie această lege? - De ce ar trebui depunerea declarațiilor de avere și interese personale? - Domnule Voronin, mai formulați odată întrebarea. - Dumitale ai dreptate, domnule Grosu. El nu înțelege deodată... În legea privind declarațiile de avere, care e pentru toți, toate aceste prevederi există acolo. De ce mai trebuie suplimentar o lege specială? - Nu, nu, nu. Vă explic. Legea 132 și Legea privind Autoritatea Națională de Integritate vorbește despre cine sunt subiecții declarării, dar candidații la judecători și procurori nu sunt indicați acolo."

Noua lege prevede modificarea anumitor aspecte, care se referă la componența, selectarea și activitatea organelor de conducere ale Institutului Național al Justiției. Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu votul a 54 de deputați PAS și 17 deputați comunisto-socialiști.

Opinia ta contează. Comentează!