Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile diferitor funcționari, urmate de rețineri în baza unor suspiciuni de corupție. Doar că, parcă asistăm la aceleași scenarii, trase la indigo, cu alte astfel de acțiuni rămase fără vreo finalitate.

Ieri au fost reținuți doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, acuzați de ilegalități în cadrul unor licitații, care ar fi cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat. Cel mai mare prejudiciu, susțin procurorii, a fost adus în cadrul unei licitații privind suplinirea rezervei de păcură. Procedură care a avut loc, atenție!, în vara lui 2022, adică acum aproape 2 ani. De ce insist pe acest detaliu? Pentru că eu, în acea perioadă, am semnalizat în repetate rânduri unele nereguli comise în această licitație, în cadrul căreia pentru tona de păcură s-a plătit mult prea mult chiar și în comparație cu ce achitau atunci companii private pentru cantități mult mai mici.

Am vorbit atunci despre aceste lucruri în emisiuni, dar i-am avertizat și în privat pe mai mulți respnsabili, inclusiv pe ministrul ce gestiona atunci și domeniul energetic, Andrei Spînu.

Toți susțineau că ei au făcut verificări și lucrurile par a fi în regulă. De ce atunci peste 2 ani procurorii susțin că statul a fost prejudiciat cu 58 de milioane de lei? O sumă, apropo, apropiată de prejudiciul pe care îl estimam eu atunci. Și de ce a trebuit să treacă atâta amar de vreme pentru a interveni, mai ales că, între timp, potrivit procurorilor, cei reținuți ar mai fi comis și alte ilegalități? Eu voi urmări cu mare atenție cum vor decurge lucrurile și în acest dosar. Teamă mi-e însă că și de data aceasta nu va exista nicio finalitate, iar problema va fi rezolvată într-un mod obscur, prin înțelegeri și trocuri în cel mai pur stil moldovenesc.

Pentru că, eu îmi amintesc că-n 2022, tot ce ține de achiziții în domeniul energetic, noi am mai avut parte de descinderi și percheziții spectaculoase. Vizată de astfel de acțiuni a fost Termoelectrica, în mai multe rânduri, iar la 14 iulie 2022 chiar zeci de procurori și anchetatori au dat buzna la întreprindere, efectuând nu mai puțin de 13 percheziții. Atunci erau vizate tot licitații în jurul cărora planau multe suspiciuni de corupție. Mai ales că, în urma lucrărilor desfășurate de compania care a câștigat una dintre licitațiile vizate, echipamentul tocmai reparat a cedat imediat după ce a fost pus în funcțiune și a fost nevoie de 3 luni pentru a fi repornit.

Cu ce s-au încheiat perchezițiile spectaculoase? Cu absolut nimic. Pentru că la 2 ani de la ele, nu avem dosare trimise în judecată, nu există persoane sancționate și nici prejudiciul adus cetățenilor nu a fost recuperat. Ce s-a întâmplat, cum s-a rezolvat și aici problema, noi putem doar bănui. Mai ales că trăim în Moldova. Mă voi referi și la perchezițiile recente de la aeroport, acolo unde la biroul vamal lucrează odrasle de deputați. Și de această dată am avut descinderi spectaculoase și rețineri care au semănăt izbitor de mult cu alte raiduri de acest gen, efectuate anterior la aeroport sau alte puncte de trecere a frontierei. Și aici, în cele mai multe cazuri, totul s-a încheiat fără pedepse pentru cei vizați. Mai mult, unii dintre cei reținuți sau întors la muncă și chiar, între timp, au fost și promovați.

Iar cel mai ciudat aspect e că, deși nici perchezițiile nu s-au finalizat cu nimic, în același timp nici majoritatea celor cei vizați nu au depus plângeri sau contestații în privința acțiunilor întreprinse împotriva lor, pentru vreun eventual abuz. Fapt ce trezește mari suspiciuni că totul s-a încheiat cu înțelegeri pe sub masă.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!